Margareta Pâslaru, primul Ambasador al Festivalului Tânăr de la Sibiu, recompensată cu „Platina Valorii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/margareta-paslaru-primul-ambasador-al-festivalului-tanar-de-la-sibiu-recompensata-cu-platina-valorii/

Margareta Pâslaru a primit, vineri seară, premiul „Platina Valorii” din partea Teatrului Gong şi a fost desemnată primul Ambasador al Festivalului Tânăr de la Sibiu.

Un articol de Liliana Matei|2 noiembrie 2019

Artista a participat la deschiderea evenimentului, marcată de proiecția filmul „Veronica” (1972), în care a jucat alături de Lulu Mihăescu și Dem Rădulescu.

Festivalul Tânăr este despre bucuria dialogului dintre generații, o efervescență creată tocmai prin acest tip de întâlniri între artiști. E o bucurie atât de mare că anul acesta o avem alături de noi pe doamna Margareta Pâslaru, un simbol al spiritului tânăr prin forța sa generoasă de a transforma lumea din jur într-una mai bună. Suntem norocoși să avem parte de aceste întâlniri esențiale într-o viață de om”, a spus Adrian Tibu, manager al teatrului Gong și al festivalului.

Tot vineri seară, Margareta Pâslaru a oferit Premiul anual pentru Originalitate, în valoare de 1.000 de dolari, artistului Paul Mureșan.

Susținătoare a tinerelor talente, Margareta Pâslaru a inițiat acest premiu în 2010. „Îngrijorarea provocată de mimetismul vizibil pretutindeni m-a determinat să inițiez un premiu anual pentru originalitate”, a afirmat artista.

Paul Mureşan este artist, regizor, animator şi ilustrator. Este autorul mai multor expoziţii de desen găzduite în importante săli europene, dar este cunoscut și pentru scurtmetrajele animate multi-premiate „Pui de somn” (2014) şi „Mamă, tată, am să vă spun ceva” (2016). Scurtmetrajele lui au fost selecţionate la festivaluri din întreaga lume, iar „Pui de somnʺ a primit trofeul pentru cel mai bun film românesc la Anim’est 2014. Noul lui scurtmetraj animat, „CEVAʺ, a fost prezentat deja în mai multe festivaluri internaţionale. În acest moment, Paul Mureşan se concentrează pe diverse proiecte personale, în timp ce își finalizează lucrarea de doctorat despre animaţie ca dimensiune paralelă.

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu are loc în perioada 1 – 10 noiembrie, la Teatrul Gong.

Festivalul Tânăr de la Sibiu, cu un program dedicat copiilor și adolescenţilor, reunind întreaga familie, are ca menire construirea unui public nou pentru teatrele dramatice. Timp de zece zile, el va propune peste 40 de spectacole și evenimente.

Biletele pentru spectacolele din cadrul festivalului sunt disponibile online, pe Entertix.ro.

Festivalul Tânăr de la Sibiu este finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de UNITER prin Fondul Timbrului Teatral. Co-finanțat de Centrul Cultural German și co-produs de Radio România. Parteneri: Conceptual Lab by Theo Nissim, Tursib, și Rollercoaster PR.

Prezentat de Zile și Nopți în parteneriat cu Music Channel, Ziarul Metropolis, Scena 9, Revista Amfiteatru, Sibiu 100%, Turnul Sfatului, Tribuna, Ora de Sibiu, Hermannstader Zeitung, Star Sibian, Capital Cultural, Știri de Sibiu.

Foto: Dragoș Dumitru, Tudor Troanca

28
/08
/22

PREVIEW Organizatorii Astra, festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, ajuns la a 29-a ediţie, anunţă că au pregătit un program variat, care include filme din toată lumea şi diferite formate ale cinemaului documentar, ce vizează un public divers.

26
/08
/22

Din această toamnă, Institutul Cervantes reia seria de proiecții lunare de filme difuzate cu acces liber pe platforma Vimeo, iar primul proiect din această serie îl reprezintă suita de filme online „Abycine Lanza” – un laborator de talente spaniole în devenire, difuzată grație colaborării inedite cu Abycine, unul dintre cele mai îndrăznețe festivaluri de film din peisajul spaniol contemporan. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), începând din ziua indicată (zilele de vineri ale fiecărei săptămâni).

26
/08
/22

Azi, 26 august, de la ora 19:45, debutează la Cinema Muzeul Țăranului din București cea de-a doua ediție a ABIFF - Animation Bucharest Internaţional Film Festival, prin proiecția animației "Călătorie în ȚaraTa" (Journey to Yourland, Cehia - Slovacia, 2022), în regia lui Peter Budinský, un proiect ambițios în ceea ce privește abordarea vizuală și narativă, destinat publicului de familie.

26
/08
/22

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din România și Republica Moldova și-a desemnat finalistele. 10 artiste vor participa în perioada 29 August - 4 septembrie la cea de-a doua ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA). În cadrul workshop-ului organizat la București, creatoarele de film de animație vor întâlni experți din domeniu și vor parcurge etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte.

25
/08
/22

Numeroși fani nerăbdători, artiști și creatori de conținut au ales să descopere marele final al poveștii de dragoste dintre Tessa și Hardin din cea de-a patra ecranizare a seriei After - “După ce am găsit fericirea” la Cineplexx Băneasa, odată cu avanpremiera Ladies Night de miercuri, 24 august.

25
/08
/22

Sunscreen Film & Arts Festival anunță programul complet al primei ediții, care va avea loc între 8 – 11 septembrie la Constanța. Invitatul special al evenimentului va fi actorul de origine sârbă Darko Perić, cunoscut publicului din România din serialul spaniol La Casa de Papel (Netflix), unde l-a jucat pe Helsinki. Perić va fi prezent la Constanța pentru a se întâlni cu fanii, dar și pentru proiecția scurtmetrajului Patria (r. Alejandro Lobo, 2017), inspirat din fapte reale, unde îl joacă pe Ioan Clămparu, un proxenet român căutat internațional.

23
/08
/22

O tradiție la TIFF Oradea, selecția dedicată noii cinematografii maghiare se întoarce într-o nouă formulă la ediția din 2022 a festivalului. Lista celor mai noi și mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la Oradea, va fi completată, în această toamnă, de o retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildikó Enyedi – una dintre cele mai influente cineaste europene.

22
/08
/22

Cele mai noi producţii româneşti, premiate la festivalurile de la Cannes, Veneţia şi San Sebastian, vor putea fi văzute la a opta ediţie a evenimentului cinematografic de tradiţie Zilele Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc în perioada 22-25 septembrie.

22
/08
/22

Cinematograful itinerant Cinema în aer liber își continuă sezonul de pe Insula Artelor din Parcul Titan și între 23 – 28 august, cu un film istoric despre anii de tinerețe ai lui Ernesto „Che” Guevara, un film românesc lansat anul acesta , o comedie franțuzească bine primită de public și trei filme cu aventuri care mai de care mai fantastice. Proiecțiile de film încep la ora 20:30, intrarea este liberă iar programul complet este disponibil pe https://cinemainaerliber.ro/.

22
/08
/22

Prima ediție Sunscreen Film & Arts Festival va avea loc între 8 și 11 septembrie la Constanța și va aduce în fața publicului de la malul mării cele mai așteptate producții cinematografice românești ale anului, alături de regizori și actori, dar și filme internaționale precum Ticket to Paradise, noua comedie romantică cu Julia Roberts și George Clooney.