Margelatu, la Duminica filmului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/margelatu-la-duminica-filmului-romanesc/

În această duminică, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” regizorului Gheorghe Vitanidis, programând difuzarea celor două filme din seria „Margelatu“ care îi poartă semnătura. Este vorba de: „Masca de argint”, de la ora 14.10 şi „Colierul de turcoaze”, de la ora 20.10.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2014

În această duminică, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” regizorului Gheorghe Vitanidis, programând difuzarea celor două filme din seria „Margelatu“ care îi poartă semnătura. Este vorba de: „Masca de argint”, de la ora 14.10 şi „Colierul de turcoaze”, de la ora 20.10.

Seria „Mărgelatu”, în care rolul eroului principal este interpretat de Florin Piersic, a debutat în 1980 cu „Drumul Oaselor” şi a continuat cu „Trandafirul Galben” şi „Misterele Bucureştilor”, toate trei în regia lui Doru Năstase.

Ciclul a fost continuat de cele două producţii semnate de Gheorghe Vitanidis şi s-a încheiat, în 1987 cu „Totul se plăteşte”, în regia lui Mircea Moldovan.

Astăzi, de la ora 14.10, este programat filmul de aventuri Masca de argint – (din 1985), cu: Florin Piersic şi Marga Barbu în rolurile principale.

Masca de argint

Bancherul Troianoff, o persoană darnică şi totodată suspectă, oferă un banchet fastuos, la care doamnele primesc cadouri şi bijuterii costisitoare. În timpul banchetului, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni.

Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu, poartă o mască de argint pe faţă şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui.

Colierul de turcoaze

De la ora 20.10 este programat Colierul de turcoaze – filmul în care Mărgelatu primeşte sarcina de a aplana un conflict care risca să degenereze într-un mare scandal diplomatic.

Acţiunea se petrece în Muntenia, unde împuternicitul băncilor vieneze şi fiica acestuia sunt răpiţi, iar domnitorul Bibescu, pentru a evita un scandal diplomatic, promite că-i va salva în şapte zile.

Mărgelatu şi prietenul său Buză de Iepure trebuie să îi găsească pe răpitori şi să lămurească întreaga poveste. Ei reuşesc să reconstituie traseul prizonierilor şi, la final, să descopere locul unde ei erau ţinuţi, călăuziţi de mărgelele de peruzea pe care fata bancherului le-a lăsat în urmă.

Foto cu Margelatu şi Duminica filmului românesc – Cinemagia

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.