Mari actor, mari filme, în ianuarie la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/mari-actor-mari-filme-in-ianuarie-la-tvr-2/

Peter O’Toole, Jacqueline Bisset, Peter Strauss, John Travolta, Vince Vaughn sau Sharon Stone sunt doar câţiva dintre marii actori pe care cinefilii îi pot vedea în ianuarie, la TVR 2, în filme difuzate de luni până joi, de la ora 20.10.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2018

Luni şi marţi, 8 – 9 ianuarie, TVR 2 a pregătăt, de la ora 20.10, un film cu o distribuţie remarcabilă. Peter O’Toole, alături de  Jacqueline Bisset şi de Leelee Sobiesky, într-o… Ioana d’Arc (JOAN OF ARC – Canada, 1999) de neuitat.

Mini-seria regizată de Christian Duguay şi filmată în mare parte în Cehia, prezintă legenda prevăzută de profetul Merlin, povestea Fecioarei din Orleans, ale cărei convingeri, curaj şi dăruire aveau să pună capăt Războiului de 100 de ani.

La 13 ani, Ioana d’Arc pretinde că aude voci care-i comandă imperios să meargă la Bourges şi să salveze regatul. Patru ani mai târziu, ea îl întâlneşte pe Delfin, viitorul Carol VII, îi câştigă încrederea şi-şi începe fabuloasa aventură care avea s-o transforme în eroina Franţei şi, secole mai târziu, să-i aducă beatificarea.

Pe 15 ianuarie, TVR 2 va difuza Experimentul Philadelphia (THE PHILADELPHIA EXPERIMENT – SUA, 1984), un film care are la bază o întâmplare reală din timpul celui de-al doilea război mondial, când un experiment a determinat dispariţia unei corăbii din portul Philadelphia.

În 1943, Statele Unite ale Americii testează un sistem anti-radar, pentru a face navele militare să devină invizibile inamicului. Dr. James Longstreet aplică experimentul asupra distrugătorului USS Eldridge, care dispare din Philadelphia. Marinarii David Herdeg și Jim Parker sunt proiectați în viitor, 40 de ani mai târziu, în deşertul Nevada, şi află că proiectul este reactualizat în 1984, punând întreaga planetă în pericol

În Iubesc pe cine nu trebuie (SHE’S THE MAN – SUA 2006), de marţi, 16 ianuarie, lui Duke îi place de Olivia căreia îi place de Sebastian, care de fapt este Viola al cărei frate e iubitul lui Monique…, în iţele unei comedii romantice bazată pe piesa lui William Shakespeare „A douăsărezecea noapte”. Viola Johnson are motive întemeiate să se deghizeze în băiat şi să se dea drept fratele ei geamăn, Sebastian, la noul internat al acestuia.

Contând pe faptul că Sebastian, preocupat să-şi facă debutul pe scena muzicală londoneză, va chiuli de la şcoală, Viola se instalează în cameră cu Duke, cel mai arătos tip de acolo. Viola e îndrăgostită de Duke, dar acesta n-are ochi decât pentru Olivia, care se pare că este atrasă de falsul Sebastian. Şi, pentru ca totul să se complice şi mai mult, adevăratul Sebastian se întoarce de la Londra cu două zile mai devreme, fără să aibă habar că a fost înlocuit de propria soră geamănă.

Telecinemateca propune miercuri, 17 ianuarie, westernul Escorta morţii (THE DEADLY COMPANIONS – SUA 1961), cu Brian Keith şi Maureen O’Hara, care o interpretează pe Kit Tilden, o femeie care tocmai şi-a pierdut fiul, împuşcat accidental în timpul jafului unei bănci. Kit vrea să-şi înmormânteze băiatul alături de tatăl său, într-un orăşel abandonat, aflat pe teritoriul apaşilor. Autorul fără voie al crimei, un fost sergent, insistă s-o însoţească în călătoria primejdioasă prin inima deşertului.

Duşmanul fiului meu (DOMESTIC DISTURBANCE – SUA, 2001) este un alt film ce nu trebuie ratat în această lună. Marţi, 23 ianuarie,  de la ora 20.10, John Travolta, Nick Loren, Teri Polo, Vince Vaughn şi Matthew O’Leary ne ţin în suspans într-un thriller a cărei acţiune este plasată în timpurile noastre.

Încă marcat de divorţul părinţilor, Danny (Matthew O’Leary) are o relaţie tensionată cu tatăl său vitreg, Rick (Vince Vaughn). Mai mult decât atât, într-o noapte, adolescentul este unicul martor al unui incident violent, în urma căruia Rick comite o crimă. Însă bărbatul este un investitor înstărit, cu reputaţie impecabilă, în timp ce Danny are frecvent obiceiul să mintă. Singurul convins că băiatul spune adevărul este tatăl său, Frank (John Travolta), care începe să cerceteze trecutul tulbure al lui Rick, în căutarea unor indicii.

În ianuarie Leelee Sobieski poate vi vazuta şi în drama Să se facă dreptate (HEAVENS FALL – SUA, 2006), programată luni, 29 ianuarie. Filmul are la bază incidentul cunoscut sub numele de Scottsboro Boys. În 1931, nouă adolescenţi de culoare, cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani, au fost acuzaţi în mod fals că au violat două femei într-un tren. Condamnările lor la moarte sau închisiare pe viaţă au declanşat un val de proteste, reuşind să sublinieze rasismul sistemului juridic american.

Marţi, 30 ianuarie, la TVR 2, este programată o satiră politică originală. Dragoste accidentală (ACCIDENTAL LOVE – SUA, 2015) are în centru povestea lui Alice Eckle (Jessica Biel), o chelneriţă dintr-un mic orăşel care are o viaţă perfectă până în momentul în care, din cauza unui accident stupid, se trezeşte cu un cui în cap.

După accident, Alice îşi schimbă comportamentul într-un mod scandalos şi se decide să meargă la Washington D.C. pentru a lupta în favoarea legislatiţei care vizează îmbunătăţirea asigurării de sănătate. În Washington, ea îl întâlneşte şi se îndrăgosteste de fermecătorul senator Howard Birdwell (Jake Gyllenhaal), care, la rândul său, se îndrăgosteşte de Alice.

Foto: Filme,  TVR 2 – facebook

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).