Mariana NICOLESCO şi Radu VARIA au primit titlul de Doctor Honoris Causa  al Academiei de Arte
https://www.ziarulmetropolis.ro/mariana-nicolesco-si-radu-varia-au-primit-titlul-de-doctor-honoris-causa-al-academiei-de-arte/

În vestita Sală a Sfatului Ţării, unde era decisă Unirea Basarabiei cu Patria, a avut loc zilele trecute un eveniment de înaltă semnificaţie pentru cultura românească şi pentru neamul nostru, consfinţind unitatea şi strălucirea valorilor supreme care-i leagă pe români.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2018

În prezenţa membrilor Senatului, a unor personalităţi de prim plan ale lumii academice şi artistice, printre care Iurie Matei, Aurelian Dănilă sau Mihai Munteanu, a eroului românilor Alexandru Leşco, mai emoţionat decât întreaga asistenţă, şi a studenţilor, Doamna Victoria Melnic, Rectorul Academiei de Arte, a conferit titlul de Doctor Honoris Causa marii soprane Mariana Nicolesco, intrată deja în legendă, şi istoricului de artă Radu Varia, personalitate marcantă a artei şi culturii româneşti şi universale.

Întâmpinată cu aceste cuvinte: – Bine aţi venit acasă, înaintea conferinţei sale de răspuns la splendidul Laudatio in Honorem Mariana Nicolesco, conferinţă intitulată Sărbătorim Centenarul Marii Uniri prin Arta Sacră a Cântului, celebra soprană avea să declare: «- Am străbătut cu infinită emoţie peisajul mioritic al dealurilor şi colinelor moldave pe care, în numele neamului şi al creştinătăţii, l-au apărat eroic străbunii noştri, şi m-am regăsit, fericită ca într-o minunată familie, aici, la Chişinău, celebrând cu o bucurie împărtăşită gloria artei sacre a cântului, arta care ne uneşte şi ne apropie de Creator mai mult decât oricare artă».

În cuvântarea intitulată Constantin Brâncuşi, artistul care a schimbat destinul sculpturii universale, Radu Varia avea să afirme la rândul său: «- Este vital pentru un neam ca al nostru, bântuit de vicisitudinile istoriei, să-şi adune azi mai mult ca oricând forţele şi elanurile pentru a oferi noilor generaţii conştiinţa sevelor şi splendorilor cărora le datorăm supravieţuirea noastră, şi cărora trebuie cu toţii să le fim închinători. Cazul lui Constantin Brâncuşi, în acest sens, este exemplar şi unic».

Foto: Mariana NICOLESCO şi Radu VARIA – facebook

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.