Mariana Nicolesco: Un an al marilor celebrări
https://www.ziarulmetropolis.ro/mariana-nicolesco-un-an-al-marilor-celebrari/

Scriam în textul intitulat Gloria cântului, Gloria Ţării – spune Mariana Nicolesco –  publicat în caietul-program al Cursurilor de Măiestrie Artistică pe care le-am oferit în vară: «Celebrăm în acest an, prin puterea vocii şi a cântului, Centenarul Marii Uniri a românilor, împlinire a milenarelor aspiraţii şi dovadă a forţei tectonice a neamului nostru, onorând marile conştiinţe naţionale, eroii şi martirii acestuia.

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2018

Gândul ne duce la Iaşi, la Bucureşti, la Alba Iulia, după cum ne duce la toate provinciile noastre în sfârşit reunite în 1918, la Chişinău, la Cernăuţi şi, bineînţeles, la întreaga Transilvanie.

Şi iată că celebrăm acest eveniment istoric la Brăila, oraş deschis lumii prin binecuvântarea majestuoasă a Dunării, oraş care ne-a primit din prima clipă cu braţele şi sufletele deschise pentru a preamări odată cu vocea umană, în splendoarea ei, figura legendară a sopranei Hariclea Darclée, născută pe aceste meleaguri. Oraş vechi de 650 de ani, despre care, poate spre surprinderea multora, ilustrul istoric Nicolae Iorga avea să scrie: – Nu Brăila este fiica Ţării Româneşti. Ci ea este maica acestui principat.

Festivalul şi Concursul nostru Internaţional de Canto, Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, au făcut să înflorească un spirit de fraternitate, de comuniune între cei peste 2700 de tineri artişti din 50 de ţări şi 5 continente prezenţi până acum.

De aceea m-a bucurat titlul primit, de Artist UNESCO pentru Pace, de aceea sunt mândră de Înaltul Patronaj UNESCO acordat manifestărilor noastre, recunoaştere a nivelului lor unic în lume.

Geniul lui Gioachino Rossini va inspira şi el în acest an Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de mine cu atâta entuziasm».

Televiziunea română dedică ample emisiuni Festivalului, Concursului Darclée şi Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Class, răspunzând aşteptărilor marelui public.

După cum se ştie, dincolo de Cursurile de Măiestrie în Arta Cântului, o contribuţie însemnată la aceste Master Classes oferite de Mariana Nicolesco este dimensiunea culturală şi istorică. Conferinţa susţinută de Dr. Stephan Poen şi Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării, cu Orchestra Festivalului Darclée şi Corul Filamonicii George Enescu, dirijor Marco Balderi, au evocat valorile muzicii româneşti la Centenarul Marii Uniri, rolul Brăilei în artă, literatură, ştiinţă la 650 de ani de atestare documentară a oraşului, şi originalitatea geniului rossinian la 150 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului.

Sâmbătă 27 octombrie  TVR3 orele 17. Reluare ora 1.

Conferinţa susţinută de Dr. Stephan Poen (cu videoproiecţii).

Duminică 28 octombrie   TVR3 orele 17. Reluare ora 1.

Concert Extraordinar pe Esplanada Dunării.

100 de tinere talente din mai multe ţări şi continente au luat parte la ediţia 2018 a Cursurilor de Măiestrie Artistică din cadrul manifestărilor Darclée de la Brăila celebrând Centenarul Marii Uniri. Gala Master Class care a încheiat aceste evenimente cinstind totodată memoria legendarei Hariclea Darclée a încântat publicul, într-un adevărat maraton liric care a durat aproape cinci ore.

Sâmbătă 3 noiembrie  TVR3 orele 17. Reluare ora 1.

Concert Master Class (prima parte)

Duminică 4 noiembrie   TVR3 orele 17. Reluare ora 1.

Concert Master Class (partea a doua).

«Tot în cadrul celebrărilor din acest an – mai spune Mariana Nicolesco – sunt fericită să onorăm expresia perenă a sufletului românesc pe care o regăsim în cântecul de dor şi în forma sa cultă în Recitalul Extraordinar Liedul Românesc la Centenarul Marii Uniri, vineri 26 octombrie la Muzeul Naţional George Enescu ».

Foto:

19
/11
/15

Concertul Orchestrei de Cameră Radio ce se va derula miercuri, 25 noiembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, este conceput în jurul a doi dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului simfonic german: Beethoven și Mendelssohn.

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.