Marile serate muzicale ale Bucurestiului
https://www.ziarulmetropolis.ro/marile-serate-muzicale-ale-bucurestiului/

Nume sonore din 7 ţãri: Bruno Canino şi Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu şi Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel şi Nicolas Bourdoncle (Franţa), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareţ, Ana-Maria Marian şi Marian Movileanu (România) vor participa, în perioada 9-12 iulie 2015, la Teatrul Odeon, la prima ediţie a Festivalului Internaţional „Marile serate muzicale ale Bucureştiului”.

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2015

Festivalul organizat de Fundatia Euterpe în parteneriat cu Teatrul Odeon, este condus de renumitul violoncelist român Anton Niculescu, solist concertist ce și-a petrecut o bunã parte a carierei la Scala din Milano.

Evenimentul ce beneficiazã de sprijnul Primãriei Municipiului București cuprinde 4 concerte camerale, prezentate de regizorul Cristian Mihăilescu, ce se vor desfãșura zilnic, de la ora 19:30, în sala mare a Teatrului Odeon.

Repertoriul pe care festivalul îl propune marelui public este unul special, din programele concertelor nelipsind lucrãri celebre, rar auzite pe scenele românesti: Alexander Borodin – Nocturna, Bohuslav Martinu – Sonata pentru flaut și pian, Johannes Marile serate Brahms – Sonata nr 1 pentru vioara și pian, op 78, Franz Schubert – Cvintet cu pian in La major Păstravul, Carl Maria von Weber (Piatigorski) – Adagio și Rondo, Anton Rubinstein – Romanța op 44, Dmitri Șostakovici – Romanța op 97, Mihail Ivanovics Glinka – Romanța, Niccolo Paganini – I palpiti, Giuseppe Tartini – Sonata Trilul Diavolului, Gustav Mahler – Cvartet cu pian în la minor, Mihail Ivanovics Glinka – Marile Sextet în Mi bemol major, Franz Shubert – Trio in Si bemol major, nr 1, Serghei Rahmaninov – Trio elegiaque nr 1 in sol minor, Robert Shumann – Qvintet cu pian op 44, Claude Debussy – Trio în sol major, Frederic Chopin – Andante spianato – Marea poloneză op 22, Antonin Dvorak – Cvintet cu pian nr 2 op 81.

Mã bucur cã, dupã organizarea a patru ediții pilot la Brașov, am reusit sã multiplicãm acest festival si sã îl facem accesibil si bucurestenilor. Implicarea unor instrumentişti celebri de pe tot mapamondul este exemplarã şi face sã sporeascã diversitatea cultural-muzicalã de care are parte orașul, anul acesta. Vã invit cu drag la un maraton regal de muzicã cameralã de cel mai înalt nivel! –  Anton Niculescu, directorul Festivalului Marile Serate Muzicale ale Bucureştiului.

Biletele cu prețuri cuprinse între 21,20 lei şi 31,80 lei sunt disponibile la casa de bilete a Teatrului Odeon și online, pe site-ul teatrului.

Foto: Marile serate muzicale ale Bucurestiului – facebook

22
/04
/21

În martie 2020, CORUL ACADEMIC RADIO, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică. Din motive pandemice, evenimentul a fost anulat. Vineri, pe 23 aprilie (de la 19.00), după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România revine pe scenă!

22
/04
/21

Opera Națională București propune publicului la sfârșit de săptămână un program cu două spectacole, „Gala Extraordinară de Balet” și „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert, ce vor fi transmise online în serile de sâmbătă și duminică. Eleganța coregrafiilor clasice și farmecul aparte al partiturii celebrului bărbier Figaro sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

21
/04
/21

Vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu în luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven. Marea pianistă Elisabeth Leonskaja a fost solista invitată să interpreteze, în seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.

19
/04
/21

Care este sensul existenței tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artiști îndrăgiți provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagoniști pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

19
/04
/21

După „Iubita mea doarme” și ”Fata cu ochii verzi”, Toulouse Lautrec continuă să lucreze la material nou și revin acum cu o nouă piesă – „Revin in 5 minute”! Pentru acest cântec actorul Victor Rebengiuc a tras vocea de pe intro, iar pentru filmul de fundal trupa a folosit "found footage" cu fete din anii 60 care dansează la bustul gol - inspiraţia şi nebunia tinereţii actualilor noştri bunici.

16
/04
/21

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în 2021 la 15 ani de existență. Anul acesta vor fi acordate în premieră burse pentru cursuri de canto, muzica de cameră cu voce fiind una dintre perlele repetoriului muzical clasic. Astfel, elevii și studenții la canto vor avea șansa de a participa la acest program, alături de colegii care studiază un instrument.

16
/04
/21

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi., orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale.

16
/04
/21

Spectacolul va fi transmis online duminică, 18 aprilie, începând cu orele 19:00. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până miercuri, 21 aprilie, orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de duminică, 18 aprilie, orele 19:00.