Marina Constantinescu: Adunarea noastră în jurul domnului George Banu este un semn de normalitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/marina-constantinescu-adunarea-noastra-in-jurul-domnului-george-banu-este-un-semn-de-normalitate/

Marţi, 28 octombrie, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a fost lansată cartea „Cortina sau fisura lumii” de George Banu, tipărită de Editura Humanitas.

Un articol de Judy Florescu|30 octombrie 2014

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a fost gazda lansării cărții Cortina sau fisura lumii de George Banu, în cadrul Festivalului Național de Teatru, ediția 2014. La eveniment au luat cuvântul Marina Constantinescu, Lidia Bodea, Adam Biro și George Banu. De asemenea, cei aflați în incinta spațiului cultural Humanitas au avut parte de o audiție unică a câtorva pasaje din cartea lui George Banu, lectură realizată de Eliza Păun, actriță.

Lidia Bodea: „De la prima apariție, Cortina sau fisura lumii a fost catalogată de presa franceză ca o carte de excepție. Vorbim despre o carte neobișnuită, îndrăzneață și cuceritoare. Este o carte de graniță, în opinia mea, pentru că este o carte care se construiește pe intertextualitate, interdisciplinaritate. E un dialog aici între teatru cu toate elementele lui – scenă, text și cortină și pictură.”

1911093_10204278645878454_3178619397824883552_op„Dacă scena face din oameni niște actori sub înaltă supraveghere, cea a marelui păpușar, care e invocat adesea pentru a atesta sfârșitul reprezentației lor în această lume, ea conchide o finitudine.” Eliza Păun a lecturat din cartea Cortina sau fisura lumii.

Marina Constantinescu: „Cartea Cortina sau fisura lumii, pe care editura Humanitas o reeditează în această formulă extraordinară, este un album de artă în care fotografiile sunt splendid prelucrate. Toată cartea are o textură de mare eleganță. Este o propunere pe care domnul George ne-o face, de a călători vizual în lumea teatrului şi a textelor importante.  Pentru mine, această călătorie vizuală, dar și în lumea cuântului, are trei puncte, poate subiectiv dezvoltate: sprijinul în fața esteticii cortinei și a ceea ce este dincolo de ridicarea cortinei, o lume care stă să ni se arate, o lume plină de învăluire și de consistență, o lume neașteptată. Cortina de fier în spatele căreia am crescut și perdeaua de susținere a magicului.”

George Banu: „Sunt într-adevăr foarte emoționat nu numai de apariția cărții, ci și de faptul că această copertă, foarte reușită după părerea mea, este o  imagine care ne arată că dincolo de cortină există viață, există revelație, și nu numai marea lume, ci această mică zonă miniaturală a realului către care ne putem uita când dăm cortina ușor deoparte.”

foto: Elena Simion / Florin Biolan

27
/05
/13

Romanul „Fraţi de cruce“ spune povestea emoționantă și foarte amuzantă a doi prieteni, aflați la periferia societății, care încearcă să devină „oameni normali“. Participând la concurs, poți câștiga unul dintre cele trei exemplare oferite de Editura All!

21
/05
/13

La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a avut loc vineri, 17 mai, o altă Seară japoneză, dedicată lui Yukio Mishima şi tetralogiei sale „Marea fertilităţii“.

16
/05
/13

India a constituit mereu o sursă de fascinaţie pentru Occident. Exotică şi plină de culoare, ea ascunde totuşi un freamăt profund. Romanul „Valurile pământului“ surprinde într-o manieră unică numeroasele contraste existente în acest spaţiu al diversităţii culturale şi sociale

15
/05
/13

Librăria Humanitas din Cişmigiu a găzduit lansarea volumului „Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine“, de Lucian Boia. La eveniment au fost prezenţi autorul Lucian Boia şi Gabriel Liiceanu.