Mario Vargas Llosa, 80 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/mario-vargas-llosa-80-de-ani/

„Doar un idiot poate fi complet fericit.” – Mario Vargas Llosa. Considerat unul dintre cei mai importanţi romancieri şi eseişti contemporani, peruanul Mario Vargas Llosa împlineşte astăzi 80 de ani. Autor al unor romane precum Oraşul şi câinii, Conversaţie la Catedrală, Războiul sfârşitului lumii, Cine l-a ucis pe Palomino Molero?, Sărbătoarea ţapului sau Mătuşa Julia şi condeierul, Llosa a primit Premiul Nobel pentru literatură în 2010.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2016

În 1955, la vârsta de 19 ani, Mario Vargas Llosa s-a căsătorit cu Julia Urquidi, mătușa din partea mamei, provocând un mare scandal în familie.

Democraţia şi prosperitatea nu produc marea literatură. – Mario Vargas Llosa

Pentru a-și întreține familia a ajuns să aibă șapte locuri de muncă simultane, în cele din urmă lucrând ca jurnalist pentru Radio Panamericana.Notorietatea literară și-a câștigat-o în 1963, cu romanul „Orașul și câinii”, obținând două premii literare, romanul fiind tradus imediat în aproape douăzeci de limbi.

Incertitudinea este o margaretă ale cărei petale le putem smulge neîncetat. – Mario Vargas Llosa

În 1964 s-a întors în Peru și a divorțat de Julia Urquidi. Un an mai târziu, s-a căsătorit cu verișoara lui, Patricia, de care s-a separat în anul 2015

În 2013, Llosa a primit titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) din partea Universității Babeș-Bolyai (UBB), în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în Aula Magna a instituției de învățământ superior din Cluj-Napoca.

Un cadavru este o palidă si înşelătoare reminiscienţă a fiinţei vii, aflată în plină mişcare şi creativitate. – Mario Vargas Llosa

În 2015, a apărut pe scena „Teatro Real” din Madrid, unde a interpretat rolul unui duce (Duke Ugolino, un nobil din secolul XIV) în „Los cuentos de la Pesta”, adaptare din „Decameronul” lui Giovanni Boccaccio.

Foto: Mario Vargas Llosa – facebook

27
/08
/17

Romanul „Clar de femeie” (traducere din limba franceză de Daria-Laura Bârsan) a fost publicat la editura Humanitas Fiction în 2017. În original, cartea a apărut acum patruzeci de ani și a fost ecranizată de Costa-Gavras, în 1979. A ieșit un film de cinema inubliabil, cu Romy Schneider și Yves Montand.

21
/08
/17

Cartea „Confesiunile unei măști” (traducere din limba japoneză de Emil Eugen Pop) a fost publicată la editura Humanitas Fiction.

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

11
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

10
/08
/17

Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. „Fiecare cuvînt e amintirea arderii unui neg de tuș. Și-n fiecare carte un sacerdot rotofei oficiază beat mariajul cu iluzia eternității. Cînd mă satur de minciuna vieții, scriu despre cealaltă viață. E singura garanție că nu scriu eu, că nu las așa nobilă îndeletnicire în seama mea, păcătosul.” (Sebastian Lăzăroiu)

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

26
/07
/17

Domnule Zografi, a trecut multă vreme de când vreau să vă scriu. Am motive strict literare, desigur, dar mai e ceva: Fizica. Aveți Fizica la bază, ceea ce, nu vă ascund, mă duce cu gândul la domnul Sabato.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…