Marius Chivu: „Ne-am întâlnit într-o cafenea și ne-am împărțit literatura română”
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-chivu-ne-am-intalnit-intr-o-cafenea-si-ne-am-impartit-literatura-romana/

Volumul „111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română”, apărut la Editura Nemira, a fost lansat chiar în seara de Dragobete, cu un maraton de poezie la care au participat poeţi prezenţi în antologie.

Un articol de Monica Andronescu|25 februarie 2016

Nu veți găsi printre poemele din antologia realizată de Marius Chivu și Radu Vancu probabil niciunul dintre poemele despre care ați învățat la școală, pentru că atunci când au pornit să realizeze această selecție, unul dintre criterii a fost să evite „capodoperele” tocite de manuale. Scopul? Să-și surprindă cititorii și să facă din acest volum aproape un fel de creație personală, redescoperind poeme mai puțin sau deloc cunoscute, vii, puternice, care să-i surprindă pe cititori – acesta fiind mărturisit sau nu un alt criteriu.

La Cafe Verona, a avut loc în seara de Dragobete lansarea acestei antologii curajoase, care se întinde pe 230 de ani, cel mai vechi poem selectat datând din anul Domnului 1785, și aparținându-i lui Ienăchiță Văcărescu, iar cele mai noi chiar din 2015. Antologia cuprinde 111 poeți și 111 poeme, fiecare poet fiind prezent cu câte un singur poem. Cincisprezece dintre ei au participat aseară la micul maraton de poezie din cafeneaua de la Cărturești și și-au citit poemul. Printre ei Iulian Tănase, Florin Iaru, Angela Marinescu, T.O. Bobe, Miruna Vlada, Svetlana Cârstean, Claudiu Komartin.

IMG_3156

Iulian Tănase. Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment!

Înainte ca T.O. Bobe să dea startul lecturilor – în ordine alfabetică –, Marius Chivu a spus povestea acestei antologii de dragoste, pe care a realizat-o împreună cu Radu Vancu. Motivele le-a expus pe scurt și cu umor: „Radu e un foarte bun cunoscător al poeziei românești, e un adevărat tonomat, poate să recite cel puțin o strofă din orice poet român din toate timpurile, mai puțin din poezia lui… Dar a fost și o strategie, am zis că dacă antologia asta iese rău pot oricând să dau vina pe Radu. Ne-am întâlnit într-o cafenea și ne-am împărțit literatura română în mod echitabil. Ne-a fost cumva ușor știind că avem un singur poem de fiecare poet, dar în același timp greu pentru că în cazul unora dintre poeții selectați aici a fost realmente cumplit să alegem doar un singur poem. Sunt câțiva care au scris foarte multă poezie de dragoste, spre deosebire de alții care n-au scris deloc. Da, am avut și surpriza asta, să citești poeți foarte mari și să-ți dai seama că în viața lor n-au scris un singur poem de dragoste”, a spus Marius Chivu. Cât despre absența unor nume precum Alecsandri, Coșbuc sau Goga, cei doi au spus că și-au asumat un volum în care să existe doar „poezie vie”, fie ea scrisă la 1785 sau în 2015.

Într-o sală arhiplină, în care prezența era preponderent feminină, prezența poetelor în volum, a fost un mic prilej de glumă. „La un moment dat ne-am panicat că nu prea erau fete și că risca să iasă o antologie predominant masculină, pentru că ăsta e adevărul, în literatura noastră, mai puțin perioada contemporană, sunt foarte puține scriitoare. Însă la numărătoarea finală am scos 22”, a spus Marius Chivu. Iar Radu Vancu l-a completat: „Sunt 22 de poete din 111, ceea ce face fix 20 la sută. Nu e chiar ca la frăția musulmană, dar nici departe nu e… Însă dacă ne uităm la istoriile literare ale literaturilor majore o să vedem că proporția cam tot asta este. De ce? O să ne explice studiile feministe…”. Cât despre volum „a fost o experiență erotică, firește”, a mai spus Radu Vancu, râzând. Spre exemplificare, un poem al Angelei Marinescu, prezentă aseară la Cafe Verona, unde, cu prezența ei inconfundabilă, teatrală și magică l-a citit în picioare într-o sală amuțită de emoție: „Blues”.

IMG_3111

Angela Marinescu. Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment!

„Iubirea pentru tine m-a pârjolit ca un foc și am rămas arsă

pe pielea mea de femeie, arsurile sunt mari cât niște hărți

și rana care seamănă cu harta României este cea mai mare și

nu se mai poate vindeca niciodată. de aceea voi muri, au spus-o toți,

nu pentru că tu nu m-ai iubit. Erai prea primitiv și prea dur

pentru mine. mie îmi plac intelectualii de stânga, handicapații

sociali, bărbațiiu atât de virili încât pot renunța la virilitate și

chiar dacă erai nebun, erai mai puțin nebun decât mine. mi-am asumat

nebunia, boala, sărăcia și vârsta, tu nu ți-ai asumat nimic, de aceea

cerul de deasupra capului tău te apasă și-ți strivește craniul.

îmi plac slăbiciunea adâncă și metafizica unui adolescent romantic

nu puterea rigidă și nici extazul lipsit de sânge.

cât timp voi mai avea de trăi mă voi gândi la tine. dar tu ai fost,

ești și vei fi un clovn care, în spatele măștii, a fost

doar un soldat al întunericului, al forței și al plăcerii”.

Din culisele realizării volumului, deși n-au dat nume, cei doi realizatori ai antologiei au povestit cum o mare poetă a refuzat să intre în această antologie, pentru că n-a vrut să admită că a scris vreodată poezie de dragoste: „Părea ceva diminuant și rușinos să scrii despre dragoste.”

FOTO: Laura Dobre



06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.

01
/03
/14

Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice "Visuri şi taine", şi scriitorii Andrzej Stasiuk şi Olga Tokarczuk se numără printre invitaţii Salonului de Carte Bookfest 2014, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo.

21
/02
/14

Scriitorul Mircea Cărtărescu este invitatul special al primei ediţii a Trialogurilor la ArCub, din 27 februarie, de la ora 20.00. Trialoguri la ArCub reprezintă o nouă provocare urbană, adresată tuturor bucureştenilor dornici de a savura un moment special alături de personalităţi marcante din peisajul cultural românesc.

20
/02
/14

Vineri, 21 februarie, la ora 18.00, la Librăria Bastilia, din Bucureşti, Adriana Babeţi împreună cu invitaţii săi vor readuce în atenţia publicului poveştile amazoanelor celebre din istorie, cu prilejul lansării volumului Amazoanele. O poveste, apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom, disponibil şi în ediţie digitală.

19
/02
/14

Astăzi, de la ora 16.00, la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, actorul Mircea Diaconu va citi fragmente din "La noi, când vine iarna", primul său roman, apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom, în ediţie revăzută.

18
/02
/14

“Balcicul este Balcic, tocmai fiindcă peste Balcicul real, şi transfigurându-l, s-a aşezat un Balcic imaginar” – spune Lucian Boia în noua sa carte. Volumul va fi lansat joi, 20 februarie, de la ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în prezenţa autorului.

18
/02
/14

Astăzi, de la ora 19.00, Librăria Humanitas Cişmigiu organizează prima întâlnire din acest an a Clubului Cărţile Denisei. Ediţia este dedicată scriitorului francez Eric Emmanuel Schmitt şi volumului de povestiri “Visatoarea din Ostende“ - bestseller Gaudeamus 2013. Participă: Radu Gabrea, Alice Năstase, Silvia Dumitrache şi actriţa Ilinca Goia.

16
/02
/14

Romanul Matei Brunul, cel mai recent titlu semnat de Lucian Dan Teodorovici şi una dintre cele mai premiate şi elogiate apariţii editoriale ale anului 2011, apărut în două ediţii la Polirom (2011, 2014), va fi tradus şi în Turcia. Ediţia în limba turcă va apărea în 2015, la Editura Dedalus.

12
/02
/14

Romanul „Dragoste” de Isabel Allende va fi lansat joi, 13 februarie, de la ora 19.00, chiar înainte de Valentine’s Day. Marina Constantinescu şi Denisa Comănescu vor vorbi despre cele mai frumoase pagini de dragoste scrise de Allende, ]n timp ce companiamentul muzical va fi asigurat de Maxim Belciug la chitară clasică.

10
/02
/14

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihaies, publicat la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler's Novels.

06
/02
/14

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

05
/02
/14

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu ȋn opera sa. Ȋn 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China și munții Asiei Centrale ȋn Iran și Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.