Marius Constantinescu şi-a scos pe hârtie interviurile televizate
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-constantinescu-si-a-scos-pe-hartie-interviurile-televizate/

Jurnalistul Marius Constantinescu şi-a lansat cartea „Profil. Poveste. Personaj”. Volumul cuprinde o colecţie cu 29 dintre interviurile realizate pentru TVR, în cadrul emisiunii cu acelaşi nume.

Un articol de Corina Vladov|7 noiembrie 2013

Jurnalistul  Marius Constantinescu şi-a lansat cartea „Profil. Poveste. Personaj”. Volumul cuprinde o colecţie cu 29 dintre interviurile realizate pentru TVR, în cadrul emisiunii cu acelaşi nume.

După volumul „Cortez”, lansat în toamna aceasta în cadrul Festivalului Enescu, jurnalistul TVR Marius Constantinescu şi-a lansat ieri, la AnnArt Gallery, cartea care reuneşte 29 de interviuri realizate sub genericul emisiunii deja consacrate „Profil. Poveste. Personaj”, difuzate de TVR în perioada 2009-2011.

Volumul omonim include în paginile sale câteva dintre dialogurile pe care Marius Constantinescu le-a realizat cu personalităţi marcante ale vieţii artistice naţionale şi internaţionale. Ediţia emisiunii „Profil. Poveste. Personaj” dedicată dirijorului Ion Marin a obţinut în anul 2012 premiul APTR pentru cea mai bună emisiune-portret.

Salman Rushdie, Angela Gheorghiu, Alex. Gâlmeanu, Ion Marin, Giovanni Antonini, Ana Wagner, Jean-Yves Thibaudet, David Sandu, William Christie, Petrică Ionescu, Marc Minkowski, Oana Pellea, Hélène Grimaud, Răzvan Mazilu, Răzvan Penescu, Aura-Virginia Chirculescu, Alex. Leo Şerban, Theodora (Bobi) Dinulescu, Radu Paraschivescu, Mihaela Rădulescu, Sandra Pralong, Adrian Oianu, Jordi Savall, Damian Drăghici, Andrei Şerban, Viorica Cortez, Radu Afrim, Hédi Fried şi Virginia Zeani sunt numele celor care au răspuns invitaţiei lui Marius Constantinescu de a împărtăşi publicului telespectator şi, acum, publicului cititor, cele mai importante momente din viaţa şi din cariera lor.

Marius Constantinescu

„Profil. Poveste. Personaj a fost, poate, cea mai frumoasă metodă de a creşte profesional, de a mă… face mare şi ca om. Toţi cei care au fost invitaţii acestei emisiuni şi-au lăsat o amprentă asupra mea. Tocmai de aceea, nu aş putea să aleg un interviu preferat dintre cele adunate în carte. Ele vin la pachet cu amintiri, emoţii, pregătiri, care sunt, şi ele, parte din poveste. O poveste teribil de personală, pe care am vrut să o fac a tuturor”.

Marius Constantinescu

Citiți și: Marius Constantinescu îşi lansează cartea la Festivalul Enescu

La evenimentul de lansare a cărţii „Profil. Poveste. Personaj”, de Marius Constantinescu, au participat Daniela Zeca-Buzura, Cezar-Paul Bădescu, Gabriela Massaci, alături de câteva dintre personalităţile ale căror mărturii se regăsesc în volum, precum Sandra Pralong, Răzvan Mazilu, Theodora Dinulescu, Ana Wagner, David Sandu sau Răzvan Penescu.

Volumul „Profil. Poveste. Personaj” este publicat de Editura ART.

Foto: Ioana Chiriță (TVR)

28
/01
/21

Născut pe 28 ianuarie 1936, scriitorul albanez Ismail Kadare împlinește astăzi 85 de ani, ocazie cu care vă oferim un amplu fragment din cea mai nouă carte a sa disponibilă în limba română – volumul de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Editura Humanitas Fiction, 2021, colecția „Raftul Denisei”, traducere de Marius Dobrescu).

25
/01
/21

CARTE DE CINEMA Diversele evoluţii ale tehnologiei audiovizuale din ultimii ani au adus o formă inedită de comentariu despre cinema – eseul-video. Criticul Irina Trocan i-a dedicat o substanţială carte, „Audiovizualul în opoziţie” (2020), în care discută de asemenea şi cinema-ul eseu.

24
/01
/21

Vă invităm într-o călătorie la nivel înalt în America, prin intermediul primului volum din „Pământul făgăduinței” (Editura Litera, 2020), autobiografia președintelui Barack Obama (2009-2017), laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2009).

22
/01
/21

Puține dintre scriitoarele care s-au impus în ultimii ani ajung să fie citite și în limba română. În rafturile librăriilor de la noi găsim doar câteva dintre nenumărate cărți demne de atenție din lumea întreagă.

22
/01
/21

Institutul Francez din România organizează și anul acesta ediţia locală a Nopţilor Lecturii, la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, sărbătorind astfel lectura în toate formele ei, prin organizarea de întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri, lecturi muzicale, concursuri etc.

18
/01
/21

Anansi de la Editura Pandora M, cea mai nouă colecție românească dedicată literaturii universale, începe în forță acest an. Șase titluri noi vor poposi în librăriile fizice și online din întreaga țară în primele două luni ale lui 2021 din cele aproape 40 aflate în plan pentru noul an.

18
/01
/21

Anul 2021 a început pentru cu o dublă premieră: cunoscutul scriitor Iv cel Naiv se alătură listei de autori români a editurii și va publica primul său roman, anunță Editura Trei. Cartea va fi disponibilă în librării la sfârșitul lunii februarie.

13
/01
/21

Publicată pentru prima dată în Franța în 2020, cartea scrisă de Simone de Beauvoir în 1954, anul în care i se decerna Premiul Goncourt, și dedicată prietenei sale Zaza Lacoin, este disponibilă și în limba română, la Editura Litera. „Inseparabilele” este o nuvelă memorabilă despre prietenie și condiția femeii de-a lungul timpului.

13
/01
/21

Aflată în pregătire în colecția „musai” a Editurii Art, în traducerea lui Virgil Stanciu, „Anul fugarilor” semnată de britanicul Sunjeev Sahota este o carte despre migrație și lumea în care trăim, distinsă cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură și finalistă Booker Prize.