Marius Florea Vizante, Campania #AvemDreptulLaCultură: peste 12.000 de reacții pe rețelele sociale
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-florea-vizante-campania-avemdreptullacultura-peste-12-000-de-reactii-pe-retelele-sociale/

În mai puţin de 24 de ore de la lansare, campania #AvemDreptulLaCultură, iniţiată de actorul Marius Florea Vizante, a generat peste 12.000 de reacţii şi 1.100 de distribuiri pe reţelele sociale, luând parte la iniţiativă peste 10 nume marcante din industria culturală.

Un articol de Liliana Matei|28 august 2020

Mesajul campaniei a fost preluat pe conturile sociale de numeroși artiști, precum: Ozana Barabancea, Monica Anghel, Cătălina Grama, Paul Ipate, Monica Davidescu, Andi Vasluianu, Alexandra Velniciuc, Alina Teianu-Cocioran, Marius Matache sau Theodora Stanciu.

Actorul Marius Florea Vizante a demarat campania pentru dreptul la cultură și deschiderea sălilor de spectacol, printr-un apel realizat către demnitari și publicul iubitor de artă, ce vizează identificarea soluțiilor pentru reluarea activității în segmentul cultural.

Campania își propune să semnaleze impactul asupra comunității artiștilor, a căror activitate principală rulează în jurul spectacolelor culturale, dar și să exprime public nevoia de cunoaștere a condițiilor în care aceștia își pot relua prestațiile artistice. Astfel, sunt solicitate guvernanților directive și soluții adaptate pentru menținerea activă a acestui segment, precum cele identificate pentru alte domenii de activitate.

Inițiativa a pornit cu o scrisoare deschisă, realizată de Marius Florea Vizante, în care actorul subliniază importanța actului cultural și a prezenței publicului la spectacole, fiind un manifest prin care expune, de asemenea, situația actuală a artiștilor din România și necesitatea unor metode care să permită desfășurarea activității culturale, adaptată noului context și măsurilor de siguranță necesare.

Scrisoare deschisă adresată domnului președinte al României, Klaus Iohannis,
domnului prim-ministru, Ludovic Orban,
domnilor senatori și deputați,
domnilor miniștri, vouă, tuturor.

Salut, dragă spectatorule…

Sunt un artist în România.

Mă adresez ție, dragă spectatorule, pentru că numai cine n-a plâns sau n-a râs niciodată într-o sală de spectacol își poate imagina că actul cultural este doar un lux de care lumea se poate lipsi. El există de mii de ani și este esențial în evoluția civilizației umane.

Mă adresez ție, dragă spectatorule, pentru că fără tine spectacolul nu există.

Mă adresez ție, dragă spectatorule, pentru că trecem împreună printr-o perioadă tulbure, în care societatea riscă să rămână fără cultură, iar o societate fără cultură riscă să se prăbușească.

Mă adresez ție, dragă spectatorule, pentru că cei care conduc îți permit accesul în mall-uri, în biserică, la casino, în mijloacele de transport în comun, în piețe și în multe alte locuri aglomerate, dar nu și în sala de spectacol. Cei care conduc interzic artiștilor dreptul la muncă, iar nouă, tuturor, dreptul la cultură.

Mă adresez ție, dragă spectatorule, să ne unim vocile și să cerem celor care ne conduc să explice aceste decizii dramatice și, mai ales, să redeschidă cât mai curând sălile de spectacol.

Haideți să nu mai fim spectatori la propria noastră viață; noi suntem actorii principali și cerem respect, demnitate, dreptul de a munci și dreptul la educație și cultură.

Avem nevoie de spectacol, avem DREPTUL la cultură!

Agenția de comunicare integrată Kooperativa 2.0 susține campania prin platforma https://avemdreptullacultura.ro/ care unește vocile tuturor artiștilor implicați și care își dorește să inițieze o discuție productivă cu privire la adaptarea activității culturale condițiilor actuale.

Mai mult decât atât, în cadrul acestui demers a fost realizată și o petiție online care își propune să adune cât mai multe semnături pentru deschiderea sălilor de spectacol. Petiția a adunat deja în primele ore peste 700 de semnături și poate fi accesată aici.

Mesajele online promovate în cadrul campaniei pot fi urmărite atât pe site, cât și prin căutarea hashtag-ului #AvemDreptulLaCultură pe rețelele sociale.

19
/06
/14

În zilele noastre în care rețele sociale dezvăluie pas cu pas fiecare amănunt din viața unui om, ne-a mai rămas un singur loc în care putem fi surprinși sau uimiți de oameni – sala de teatru. 

19
/06
/14

„A face (cuiva) capul calendar” este o expresie folosită adesea când ne întâlnim cu cineva care vorbește prea mult. De asemenea, este utilizată atunci când vrem să transmitem mesajul că suntem copleșiți de prea multe informații. Dar de ce „calendar”, și nu „almanah” sau „revistă”?

18
/06
/14

Se joacă pe scena Naționalului din București “Anonimul venețian”, spectacol-studiu coordonat de însuși Ion Caramitru. Doar doi actori – Ilinca Goia și Ioan Andrei Ionescu, o splendidă ilustrație muzicală (de Vasile Manta) și, mai ales, indimenticabilul text al lui Giuseppe Berto (vă este cunoscut, poate, pentru “Il male oscuro”).

18
/06
/14

Într-o după-amiază de iunie am participat la repetițiile spectacolului „Distopie. Shakespeare. Remix“, care deschide proiectul numit Noua Generație de creatori – 9G, care se va desfășura la Sala Mică a Teatrului Național București, în datele de 20, 21 și 22 iunie, la ora 20.00.

18
/06
/14

Filmul My Name is Salt (Elveția / India 2013), povestea a mii de familii din India care trăiesc din sarea pe care o colectează în deșert, este câștigătorul Marelui Premiu al ediției a treia de Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni.

17
/06
/14

Marele regizor polonez Krzysztof Zanussi afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis realizat la TIFF, că nu există decât un pas între succes și eșec, că premiile sunt folositoare, că a făcut compromisuri în timpul comunismului, că tinerii își vând astăzi prea ușor libertatea și că ceea ce contează este să te comporți decent în viață.

17
/06
/14

Festivalul Naţional de Teatru (25 octombrie – 2 noiembrie 2014) organizează în zilele de 18 şi 19 iulie a.c., la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala mică, o audiţie în vederea selecţiei pentru un workshop condus de Răzvan Mazilu - unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi dansatori şi coregrafi.

17
/06
/14

În perioada 16-22 iunie are loc a doua ediție a Festivalului de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, eveniment cultural ce reunește 44 de producții teatrale radiofonice din 21 de țări participante. Audițiile spectacolelor au accesul gratuit și se desfășoară la Grand Hotel Continental, Calea Victoriei nr 56. Despre conceptul festivalului ne vorbeşte Attila Vizauer (regizor), directorul Departamentului de teatru și divertisment al Societății Române de Radiodifuziune.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

16
/06
/14

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 25 – 29 iunie 2014, cu o selecție generoasă de filme românești, producții noi de succes, documentare captivante și multe alte surprize.