Marius Manole, invitatul lui Mircea Dinescu la Politica si delicateturi
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-manole-invitatul-lui-mircea-dinescu-la-politica-si-delicateturi/

Pasionat de bucătărie, actorul Marius Manole îi dă o mână de ajutor lui Mircea Dinescu: taie conştincios legumele, amestecă în oale şi gustă din tot ce se găseşte pe masă. Politică şi delicateţuri, cu Marius Manole, este la TVR 1 şi TVR+ duminică, 19 noiembrie, de la 15.30.

Un articol de Petre Ivan|17 noiembrie 2017

 „Am vrut să-l şochez puţin, trebuie să recunosc, dar el e actor şi a văzut multe la viaţa lui”, spune râzând poetul, care îşi aşteaptă invitatul la Politică şi delicateţuri cu două… capete: unul fiert, de viţel şi unul copt, de porc. Duminică, la Politică şi delicateţuri de la TVR 1, invitatul lui Mircea Dinescu este unul dintre cei mai iubiţi actori din noua generaţie: Marius Manole. Ediţia se vede la TVR 1 şi TVR+ pe 19 noiembrie, de la ora 15.30.

„E uşor înspăimântător, dar după ce le vezi în farfurie, gustul îţi domoleşte părerea” spune Marius Manole, pe care Dinescu îl pune la treabă încă de la începutul emisiunii. Pasionat de bucătărie, musafirul taie conştincios legumele, amestecă în oale şi gustă din tot ce găseşte pe masă. Dinescu prepară o mâncare „uşor sălbatică, pentru oameni fini”, adică o tocană din limbă şi falcă de vită şi porc, copan de gâscă afumat, cârnaţi de la Cetate. Nu lipsesc ingredientele sale vedetă: zeama de portocale, dulceaţa de ardei iuţi şi ardeiul copt, dar şi piperul roşu cu aromă de trandafiri.

Marius Manole se simte ca acasă în bucătăria poetului, râde, glumeşte şi participă cu bucurie la prepararea tocanei. „Mi-ar plăcea să învăţ să gătesc ca Dinescu, să am o săptămână în care să stau aici lângă bucătari şi să văd cum fac… mi se pare una dintre cele mai frumoase meserii din lume”.

Dinescu asortează la tocană o salată de varză murată în care pune seminţe, fructe de pădure şi rodie, apoi îl pofteşte pe Marius în cramă, la un pahar de rose.

Gazda şi musafirul ascultă vrăjiţi muzica celebrului lăutar Ionel Tudorache, care îi transpune, cu timbrul său inegalabil şi cu piesele vechi, în atmosfera de la începutul secolului trecut. Discuţia de la masă ne dezvăluie lucruri despre începuturile carierei lui Marius Manole, acesta povestind cu farmec întâmplări hazlii din lumea teatrului, spre deliciul poetului, la rândul său atras de actorie încă din adolescenţă.

Aşadar, duminică, 19 noiembrie, la TVR 1 avem întâlnire cu un actor care excelează prin sinceritate şi firesc: Marius Manole. Politică şi delicateţuri începe la ora 15.30 şi poate fi vizionată la TVR 1 şi TVR+.

***

Actorul Marius Manole s-a născut pe 4 octombrie 1978, la Iaşi. A absolvit, în anul 2000, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, iar între anii 2002 şi 2003 a urmat cursurile secţiei de coregrafie din cadrul UNATC Bucureşti. Din 2002 este angajat al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde în stagiunea curentă, joacă în nu mai puţin de 9 piese. De-a lungul timpului a colaborat cu teatrele Bulandra, Metropolis, Odeon, Maria Filotti din Brăila, Teatrul Naţional Timişoara etc. Deşi declară că nu îl pasionează lumea filmului, de-a lungul carierei a jucat în câteva filme de lung şi scurt metraj sub bagheta unor regizori cunoscuţi, precum Silviu Purcărete şi Alexa Visarion.

Pe lângă rolurile din treatru care l-au făcut celebru, Marius Manole are numeroase alte preocupări, printre care: prezintă împreună cu Marius Tucă programul matinal al postului de radio Smart FM, are roluri speciale în emisiuni de televiziune, se implică în proiecte sociale de impact.

Foto: Marius Manole  si Mircea Dinescu – tvr.ro

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.