Marius Panduru, directorul de imagine al filmului Aferim, la Nocturnele TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-panduru-directorul-de-imagine-al-filmului-aferim-la-nocturnele-tvr/

În această noapte, de la ora 24.00, Marina Constantinescu stă de vorbă cu operatorul şi directorul de imagine al unora dintre cele mai importante filme româneşti recente: Marius Panduru. Emisiunea poate fi urmărită pe TVR 1, TVR HD şi TVR+

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2015

O nouă ediţie Nocturne, despre oameni, imagini, lumină şi zbor înalt. Şi un nou invitat: Marius Panduru, care a acceptat să vorbescă, în exclusivitate la Nocturne, despre povestea lui, cea din spatele camerei de filmat.

„Eu când vreau să fluier, fluier”, „A fost sau n-a fost?”, „Politist adjectiv”, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, „Aferim!”, „De ce eu?” sunt filme la care Marius Panduru apare pe generic: operator şi/sau director de imagine.

Filmul nu a fost prima lui pasiune. Marele său regret este acela de a nu fi devenit pilot comercial. Întâmplarea a făcut ca Marius să „aterizeze” la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, pe care a absolvit-o în anul 2001. De atunci şi până în prezent, prin obiectivul lui au prins contur zeci de poveşti. „Şi încă mai pilotează, dar doar din plăcere”.

„La început, nu mă simteam ca peştele în apă în zona artistică…”, recunoaşte Marius Panduru. „Creatorul” de imagineMarius Panduru de azi este recunoscător pionierilor din acest domeniu şi recunoaşte valoarea şi munca enormă a acestora din vremuri mult mai grele decât cele pe care le traversăm.

„Gândindu-mă la Liviu Ciulei şi operatorii săi, am motive să mă simt complexat” – Marius Panduru

Marius Panduru a lucrat cu aproape toţi regizorii „noului val”, dar şi cu alţii, din generaţii diferite: Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Radu Jude, Nae Caranfil sunt printre cei cu care a colaborat.

A semnat imaginea pentru „Aferim!”, peliculă premiată anul acesta la Berlin cu Ursul de Argint pentru regie. Însă, de Radu Jude (regizorul „Aferim!”) îl leagă şi o prietenie adevărată, construită aproape cadru cu cadru.

Tocmai de aceea, Marius declară: „Filmul este un edificiu afectiv. Orice întâlnire cu Radu este o provocare pentru mine!”.

Foto: Marius Panduru, Nocturne – TVR

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.