Marius Vlad Budoiu- noul Otello de la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-vlad-budoiu-noul-otello-de-la-festivalul-enescu/

Marius Vlad Budoiu va interpreta personajul principal în opera Otello, de Giusepe Verdi, eveniment desfăşurat în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu.

Un articol de Andrada Văsii|4 septembrie 2013

Marius Vlad Budoiu va interpreta personajul principal în opera ,,Otello”, de Giusepe Verdi, eveniment desfăşurat în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu. 

Cele două reprezentaţii vor avea loc pe 6, respectiv 9 septembrie, la Opera Naţională din Bucureşti. Anunţat iniţial în rolul lui ,,Otello”, tenorul german Peter Seiffert nu poate participa din cauza unei probleme de sănătate. Regia operei este semnată de Vera Nemirova, în timp ce la pupitru se va afla dirijoarea Keri-Lynn Wilson.

Marius Vlad Budoiu este tenorul român cu repertoriul cel mai vast şi singurul din România care a reușit cu succes să intre în repertoriul de tenor dramatic și care abordează roluri ca Otello (Otello), Samson (Samson et Dalila) sau Lohengrin (Lohengrin).

Marius Vlad Budoiu, un tenor cu roluri complexe

Tenorul Marius Vlad Budoiu marchează o premieră în colaborările muzicienilor români cu festivalurile internationale: chiar în această vară a urcat pe scena prestigiosului BBC Proms.

Onoare, iubire, putere, gelozie, ură, răzbunare sunt trăsături ale personajelor din piesele lui Shakespeare şi teme preferate în operele lui Giuseppe Verdi. Opera „Otello” a avut premiera mondială la Teatro alla Scala din Milano, în 1887, cu un succes enorm. Biletele au fost epuizate cu săptămâni înainte, iar câţiva admiratori împătimiţi s-au înhămat pe ei înşişi, în locul cailor, la trăsură, pentru a-l transporta pe Verdi.

Marius Vlad Budoiu

Scenografia spectacolului „Otello” în care joacă Marius Vlad Budoiu îi aparţine Vioricăi Petrovici, artistă care a creat decoruri şi costume pentru zeci de spectacole de operă şi balet, cel mai recent titlu fiind „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu.

Spectacolul ,,Otello” din cadrul Festivalului este un eveniment extraordinar.

Marius Vlad Budoiu-parte importantă a spectacolului „Otello”

Conform scenografei, Viorica Petrovici, costumele purtate de artiști, printre care și Marius Vlad Budoiu, sunt contemporane, cu trimiteri spre diferite zone geografice. Aceasta nu a dorit să creeze o lume artificială, ci o lume care există şi trăieşte şi astăzi.

 

La pupitrul orchestrei va fi dirijoarea de origine canadiana Keri-Lynn Wilson, una dintre cele mai proeminente figuri feminine ale muzicii clasice contempoare. Născută în Canada, Kery-Lynn Wilson a beneficiat de o bursă Bruno Walter și este dublă licențiată a prestigioasei Julliard School din New York.

A debutat pe scena Carnegie Hall la vârsta de doar 21 de ani. În perioada studenției, a fost asistenta lui Claudio Abbado la celebrul Festival de la Salzburg și a primit o bursă din partea Tanglewood Music Center. Astăzi, Keri-Lynn Wilson este invitată să dirijeze orchestre de renume internațional.

Foto credit: Festivalul George Enescu, Opera Națională București

 

02
/07
/18

Finalul lunii iunie a adus în Bucureștiul torid două zile de festival în care muzica contemporană a răsunat din Aula Muzeului „George Enescu”. Desfășurat în perioada 18-19 iunie 2018, festivalul CIMRO DAYS a propus publicul bucureștean o întâlnire cu noile creații și noii creatori români.

29
/06
/18

Aceasta este fenomenala prestație a australianului Christian Li, câștigătorul premiului întâi la Menuhin Competition 2018. Micuțul australian în vârstă de zece ani a împărțit prima poziție a prestigioasei competiții muzicale rezervată juniorilor (și găzduită de Geneva) cu Chloe Chua din Singapore.

29
/06
/18

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu "She", singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de față, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreț francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour și un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias "Cântărețul fără nume")

26
/06
/18

Se întâmpla pe 26 iunie 1977, la Market Square Arena din Indianapolis. Atunci Elvis Presley susținea ultimul său concert. Peste mai puţin de două luni, la 16 august 1977, artistul va fi găsit mort în baia sa. Concluzia raportului medical: moarte naturală - stop cardiac.

26
/06
/18

Filarmonica „George Enescu” sărbătoreşte centenarul naşterii celebrului muzician american Leonard Bernstein. În serile de 28 şi 29 iunie 2018, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii 2017-2018 vor fi  conduse de maestrul Christian Badea, unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog.

25
/06
/18

Se împlinesc, astăzi, nouă ani de la moartea regelui muzicii pop. Născut la 29 august 1958, Michael Jackson a influenţat muzica încă de când interpreta în anii ’70 alături de The Jackson 5.

19
/06
/18

Începând din 2015, cu ocazia fiecărui solstițiu, Zammorian (grupul post-psihedelic/post-rock format în 2014 din 6 artiști și designeri români) a prezentat un show sau un live streaming din studio. Joi, 21 iunie 2018, în cea mai lungă zi a anului, Zammorian le va face pe ambele când va concerta și va face streaming din terasa Have a Cigar a Echoes, Inc.

10
/06
/18

Patru concerte care ne poartă în ultimii 100 de ani de muzică vor avea loc în cadrul festivalului Jazz in the Park, pe scena România 100, în Parcul Central din Cluj. Fiecare dintre aceste concerte se centrează pe o anumită perioadă a istoriei muzicii și abordează stiluri și genuri diferite: muzică clasică, doină, jazzul perioadei comuniste și jazz contemporan.

07
/06
/18

Prim dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu“, maestrul Christian Badea revine la București cu un concert excepţional, programat pe 7 şi pe 8 iunie 2018, care are în program capodopere de Ceaikovski şi Şostakovici. Solist în  Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră de Dmitri Șostakovici va fi violoncelistul Andrei Ioniţă, câştigător al Premiului I la Concursul Internațional Ceaikovski în 2015.