Master Class Mariana Nicolesco în memoria legendarei Hariclea Darclée
https://www.ziarulmetropolis.ro/master-class-mariana-nicolesco-in-memoria-legendarei-haricles-darclee/

În perioada 29 iulie-4 august cunoscuta soprană Mariana Nicolesco va susţine cursuri de măiestrie artistică în contextul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée.

Un articol de Liliana Matei|24 iulie 2019

Manifestările vor avea loc sub Înaltul Patronaj UNESCO și se vor desfășura la Brăila, confirmând interesul de care se bucură acest master class în rândul tinerilor artişti lirici din lumea întreagă. Numărul participanţilor se ridică acum la 2900 de speranţe ale artei cântului din 50 de ţări şi 5 continente, anunță organizatorii într-un comunicat de presă.

Manifestările din această vară au o dublă semnificaţie. Ele sunt prilejul de-a evoca marea personalitate a legendarei Hariclea Darclée la 80 de ani de la moartea sa. Conferinţa susţinută vineri, 2 august, de Stephan Poen, medic foniatru, doctor în muzicologie, o va situa în epoca sa pe artista adorată de public şi venerată de compozitori, prima soprană a lumii timp de peste două decenii. Conferinţa va fi punctată de proiecţii video cu arii în care a triumfat Mariana Nicolesco, arii din opere interpretate cândva şi de Darclée: I Pagliacci de Leoncavallo, Mefistofele de Boito, Carmen de Bizet, Aida de Verdi, Tosca de Puccini.

Serata se va încheia cu un recital al tinerilor artişti cuprinzând pagini din vastul repertoriu al Haricleei Darclée.

De asemenea, manifestările constituie un moment privilegiat de pregătire a ediţiei 2020 a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, celebrând 25 de ani de împliniri.

Tinerele talente vor fi aplaudate şi în alte două seri excepţionale, sâmbătă, 3 august, la Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării al laureaţilor Concursului Darclée, acompaniaţi de Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner şi de Orchestra Festivalului Darclée, sub bagheta Maestrului Marco Balderi, concert ce reuneşte dintotdeauna peste zece mii de spectatori iubitori ai muzicii, ai vocii, ai cântului.

Duminică, 4 august, tinerii interpreţi ne vor încânta la Gala Master Class, adevărat maraton liric de mai multe ore, ce are loc pe însăși scena pe care Hariclea Darclée debuta la 1881.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.