Master Class Mariana Nicolesco în memoria legendarei Hariclea Darclée
https://www.ziarulmetropolis.ro/master-class-mariana-nicolesco-in-memoria-legendarei-haricles-darclee/

În perioada 29 iulie-4 august cunoscuta soprană Mariana Nicolesco va susţine cursuri de măiestrie artistică în contextul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée.

Un articol de Liliana Matei|24 iulie 2019

Manifestările vor avea loc sub Înaltul Patronaj UNESCO și se vor desfășura la Brăila, confirmând interesul de care se bucură acest master class în rândul tinerilor artişti lirici din lumea întreagă. Numărul participanţilor se ridică acum la 2900 de speranţe ale artei cântului din 50 de ţări şi 5 continente, anunță organizatorii într-un comunicat de presă.

Manifestările din această vară au o dublă semnificaţie. Ele sunt prilejul de-a evoca marea personalitate a legendarei Hariclea Darclée la 80 de ani de la moartea sa. Conferinţa susţinută vineri, 2 august, de Stephan Poen, medic foniatru, doctor în muzicologie, o va situa în epoca sa pe artista adorată de public şi venerată de compozitori, prima soprană a lumii timp de peste două decenii. Conferinţa va fi punctată de proiecţii video cu arii în care a triumfat Mariana Nicolesco, arii din opere interpretate cândva şi de Darclée: I Pagliacci de Leoncavallo, Mefistofele de Boito, Carmen de Bizet, Aida de Verdi, Tosca de Puccini.

Serata se va încheia cu un recital al tinerilor artişti cuprinzând pagini din vastul repertoriu al Haricleei Darclée.

De asemenea, manifestările constituie un moment privilegiat de pregătire a ediţiei 2020 a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, celebrând 25 de ani de împliniri.

Tinerele talente vor fi aplaudate şi în alte două seri excepţionale, sâmbătă, 3 august, la Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării al laureaţilor Concursului Darclée, acompaniaţi de Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner şi de Orchestra Festivalului Darclée, sub bagheta Maestrului Marco Balderi, concert ce reuneşte dintotdeauna peste zece mii de spectatori iubitori ai muzicii, ai vocii, ai cântului.

Duminică, 4 august, tinerii interpreţi ne vor încânta la Gala Master Class, adevărat maraton liric de mai multe ore, ce are loc pe însăși scena pe care Hariclea Darclée debuta la 1881.

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.