Masterclass Olivier Assayas și premiera „Personal Shopper” la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/masterclass-olivier-assayas-si-premiera-personal-shopper-la-bucuresti/

Renumitul regizor şi scenarist francez Olivier Assayas soseşte mâine, 20 octombrie, la Bucureşti, pentru prima întâlnire cu publicul din România, la premiera filmului Personal Shopper, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, de la ora 20.45. Premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, Personal Shopper este un thriller psihologic cu accente supranaturale, în care Kristen Stewart are rolul principal.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2016

Cineastul, invitat special al celei de-a șaptea ediții a Les Films de Cannes à Bucarest, va susține un masterclass cu intrare liberă la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” vineri, 21 octombrie, de la ora 11.00. Discuția va fi moderată de cunoscutul critic de film polonez Michał Oleszczyk (rogerebert.com).

Regizorului îi este dedicată secțiunea Focus Olivier Assayas, care cuprinde patru dintre filmele sale: L’Eau froide (1994), Demonlover (2002), L’Heure d’été (2008) și Personal Shopper (2016). Joi, cinefilii îl pot întâlni și la Cinema Elvire Popesco, de la 18.30, la proiecția filmului L’Eau froide.

Olivier Assayas (61 de ani), cinefil pasionat, este autorul a peste 25 de filme, proiecte ambițioase și foarte diferite realizate în trei decenii. A fost premiat la Festivalul de la Veneția în 1986, pentru debutul Désordre, iar ulterior L’Eau froide (1994), Irma Vep (1996), Les Destinées sentimentales (2000), Demonlover (2002), Clean (2004) sau Sils Maria (2014), toate prezentate la Cannes, îl confirmă drept una dintre cele mai importante voci din cinema-ul contemporan.

Numeroase premii internaționale au obținut și L’Heure d’été (2008), Carlos (2010), Après Mai (2012), Olivier Assayas devenind unul dintre cei mai celebrați regizori francezi.

Un alt invitat special se va afla zilele acestea în Capitală – renumitul regizor israelian Eran Kolirin. Vineri, 21 octombrie, de la 18.30, la Cinema Elvire Popesco, cineastul va povesti despre cum i-a schimbat viața debutul în forță cu The Band’s Visit (2007), premiat la Cannes și proiectat în peste 50 de mari festivaluri.

Sâmbătă, de la 20.30, la același cinematograf, Eran Kolirin va vorbi despre contextual social și politic în care s-a născut scenariul la Beyond the Mountains and Hills, selectat anul acesta în Un Certain Regard la Cannes.

Până vineri, cinefilii se vor bucura de premierele filmelor Paterson, al lui Jim Jarmusch, cu Adam Driver în rolul principal, Mal de pierres (r. Nicole Garcia), cu Marion Cotillard, sau 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil).

Festivalul are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a MNAR. Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar biletele pot fi cumpărate de pe Eventbook.ro.

Foto: Olivier Assayas, „Personal Shopper” – filmedefestival.ro/2016/

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.