Matei copil miner – marele câştigător al Festivalului Producătorilor din Polonia
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-copil-miner-marele-castigator-al-festivalului-producatorilor-din-polonia/

Lungmetrajul Matei copil miner, în regia Alexandrei Gulea, a câştigat marele premiu la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor Regio Fun Katowice, care a avut loc în perioada 22 – 27 octombrie, în Polonia.

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2013

Lungmetrajul Matei copil miner, în regia Alexandrei Gulea, a câştigat marele premiu la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor Regio Fun Katowice, care a avut loc în perioada 22 – 27 octombrie, în Polonia.

Festivalul se orientează spre producţii cinematografice – lungmetraje şi scurtmetraje – finanţate cu sprijin regional.

Producătorul filmului Matei copil miner, Thomas Ciulei, a reuşit să atragă 10 cofinanţatori şi coproducători din trei ţări – România, Germania şi Franţa – pentru a face posibilă producţia cinematografică.

Juriul a argumentat alegerea sa cu următoarea motivaţie: „Eficienţa producătorului de a atrage şi gestiona fonduri regionale pentru acest proiect dificil, pasiunea şi curajul în a aborda un subiect complicat au fost criteriile noastre în premierea acestui film”.

Matei, interpretat de Alexandru Czuli, un copil de 11 ani pasionat de biologie, ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în Italia, trăieşte împreună cu bunicul lui, jucat de actorul Remus Mărginean, într-o regiune minieră de munte.

Din toamnă până în primăvară, întâmplările prin care Matei trece şi prima experienţă a morţii îl obligă să se maturizeze şi să decidă asupra propriului destin.

Citiţi şi: „Matei copil miner”, în regia Alexandrei Gulea, la Festivalul Internaţional de la Rotterdam

Alexandra Gulea a mai regizat „Hacker“, serial TV, în anul 2003, „Dumnezeu la saxofon, dracu la vioară“, documentar, în 2004 şi „Azi eram frumoasa jună“, documentar, în 2007. A lucrat ca monteur la filmul „Weekend cu mama“, în regia lui Stere Gulea, şi la două dintre filmele regizorului Thomas Ciulei – „Asta e“ şi „Podul de flori“.

Matei copil miner

Alexandru Czuli în filmul „Matei copil miner’’

Filmul tematizează pierderea inocenţei copilăriei şi confruntarea lui Matei, personajul principal, cu responsabilităţile şi provocările adolescenţei, notează Mediafax.

Matei copil miner va rula în sălile de cinema începând cu 22 noiembrie, fiind distribuit de Independenţa Film.

Foto credit: Matei copil miner
01
/04
/21

Cineclubul One World Romania își propune în 2021 să recupereze și să analizeze evoluția filmului documentar românesc din perioada interbelică și din cea comunistă. Primele două sesiuni sunt dedicate filmografiei cineastului Paul Călinescu. 12 dintre documentarele lui, realizate în perioada 1934-1948, sunt disponibile gratuit până la 25 aprilie.

24
/03
/21

OPINIE Atunci când un succes internaţional aduce câte un film românesc în atenţia unui public mai larg decât grupul cinefililor fideli, mulţi simt o nevoie irepresibilă de a comenta. Asta nu ar fi o problemă, dacă discursul nu ar cădea în miştocăreală, rostită pe un ton superior: „Vă spun eu cum stă treaba cu cinematografia română!”.

23
/03
/21

CRONICĂ DE FILM „Soul” (2020), noua animaţie a lui Pete Docter şi a Studioului Pixar, debordează de fantezie şi reia ambiţia din „Inside Out” (2015) de a crea imagini şi personaje animate accesibile pentru a reprezenta concepte abstracte.

17
/03
/21

OPINIE Ştim că cinematografia din România, în afară de succese, are propriile probleme, deloc puţine. Însă merită să privim puţin şi la ce se întâmplă peste Prut, în Republica Moldova, unde se încearcă de câţiva ani să se creeze condiţiile pentru dezvoltarea unei cinematografii.

17
/03
/21

FRIENDS/ PRIETENII TĂI este unul dintre cele mai bine cotate seriale de televiziune, având multiple Premii Emmy și Globuri de Aur și multe alte nominalizări. Este o comedie inteligentă  despre experiențele unui  grup de prieteni din cartierul Manhattan, care încearcă să-și croiască un drum, pe cont propriu, în New York.