MEMORIA CULTURALĂ. „O noapte furtunoasă”, 75 de ani de la premieră!
https://www.ziarulmetropolis.ro/memoria-culturala-o-noapte-furtunoasa-75-de-ani-de-la-premiera/

Se împlinesc, astăzi, 75 de ani de la premiera filmului „O noapte furtunoasă”, prima transpunere cinematografică a unei opere comice caragieliene. Regizat de Jean Georgescu şi produs de Ion C. Cantacuzino, filmul îl avea în distribuţie, în rolul lui Rică Venturiano, pe Radu Beligan, pe atunci în vârstă de 24 de ani.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2018

Filmările peliculei regizate de Jean Georgescu, care semna și scenariul, s-au desfășurat în anii 1941-1942, într-o Românie aflată în stare de război și în plină dictatură militară.

Deoarece Bucureștiul era în camuflaj și nu se putea lucra afară pe timpul nopții, așa cum cerea scenariul, toate sceneșe exterioare au fost construite într-un studio mic, de 200 de metri pătrați, destinat inițial înregistrărilor muzicale

 

Pentru filmările panoramice sau travelling s-au combinat două-trei filmări în două-trei decoruri, care la montaj au constituit un întreg, pe durata filmărilor.

Filmul, alb-negru, cu o durată de 70 minute, a avut premiera în 22 martie 1943, la Cinema ARO.

În 1953, cenzura comunistă a „ajustat” pelicula cu foarfeca. Secvențele înlăturate de cenzori s-au pierdut pentru totdeauna.

Foto: „O noapte furtunoasă” – captură youtube

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.