Michel Gondry închide Festivalul Anim’est
https://www.ziarulmetropolis.ro/michel-gondry-inchide-festivalul-animest/

Lungmetrajul „Is the Man Who Is Tall Happy? An Animated Conversation with Noam Chomsky”, regizat de Michel Gondry, va fi proiectat în închiderea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est 2014. Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3 – 12 octombrie

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2014

Festivalul de Film de Animaţie Anim’est va prezenta în toate secţiunile competiţiei atât animaţii care au făcut deja turul unor evenimente de profil importante, cât şi pelicule care vor avea premiera la Anim’est.

Lungmetrajul „The Boxtrolls”, de Graham Annable şi Anthony Stacchi, va deschide festivalul, pe 3 octombrie, începând cu ora 18.30, la Cinema Studio din Capitală. „The Boxtrolls” este cel mai recent proiect de anvergură al studioului american Laika.

Filmul care va închide festivalul a fost anunţat luni seară, de organizatorii evenimentului, într-o conferinţă. Este vorba despre filmul „Is the Man Who Is Tall Happy? An Animated Conversation with Noam Chomsky”.

„E un film special, e un film destul de greu. Chomsky e unul dintre personajele care n-a fost încă asasinat de nimeni, el a fost un super militant, şi, nu în ultimul rând, pentru că e regizat de Michel Gondry” – Mihai Mitrică, directorul Anim’est

În lumea academică, Chomsky este cunoscut pentru „teoria gramaticii generative” şi pentru contribuţiile sale în domeniul lingvisticii teoretice. El este cel care a revoluţionat întregul sistem lingvistic modern prin celebrele sale modele generative.

În afara lumii academice, Chomsky este foarte cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică şi pentru critica sa la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a altor guverne.

„Nu e un festival exclusivist, nu e festival de artă, nu vreau să duc selecţia în direcţia aia. E un festival pentru toţi, râzi, plângi. Cel mai simplu motiv pentru care publicul ar trebui să vină la Anim’est e că nu au ocazia de a vedea filmele în altă parte, în al doilea rând, e atmosfera festivalului şi apoi să vină să vadă ce înseamnă o sală plină de cinema.”, a mai spus Mitrică.

Clipul oficial vine în completarea poveştii: celebrele oiţe ale Anim’estului iau străzile cu asalt şi „electrizează” oraşul la început de octombrie.

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3 – 12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvira Popescu, precum şi în Re:Animation Hub.

Foto cu Michel Gondry şi Anim’est – cinemagia, anim’est

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.