Michel Hazanavicius, acuzat de plagiat pentru scenariul filmului „Artistul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/michel-hazanavicius-acuzat-de-plagiat-pentru-scenariul-filmului-artistul/

Michel Hazanavicius, regizorul peliculei „Artistul”, din 2011, premiată cu cinci statuete Oscar, este acuzat de un scenarist că a plagiat o poveste pe care acesta a scris-o în 1998.

Un articol de Petre Ivan|3 septembrie 2014

Michel Hazanavicius a respins acuzaţiile şi a declarat pentru siteul francez hexagones.fr, care a difuzat primul informaţia, că are „conştiinţa curată ca lacrima”.

„Scenariul (acuzatorului, n.r.) nu are nimic de-a face cu filmul meu, nici cu scenariul pe care l-am scris eu” a declarat regizorul francez într-o declaraţie pentru AFP, citată de Meidafax.

Acţiunea în justiţie este îndreptată şi împotriva companiei de producţie „La petite reine”, a lui Thomas Langmann, unul dintre cei mai importanţi producători francezi, fiu al regizorului Claude Berri. Avocatul lui Langmann a declarat pentru AFP că clientul său „nu este deloc îngrijorat”.

Acuzaţiile de plagiat sunt aduse de Christophe Valdenaire care susţine pe site-ul propriu că este autorul unui scenariu de lungmetraj, intitulat „Timidity, la Symphonie du Petit Homme”, un film mut în alb negru, un omagiu adus trecerii de la filmul mut la filmul cu sunet, „a cărui prima versiune datează din 1998 şi pentru care cererile de finanţare au început în urmă cu 13 ani”.

Scenaristul spune că a vorbit cu actriţa Bérénice Béjo, care joacă rolul principal feminin în „Artistul” şi este soţia lui Michel Hazanavicius, ca să-l pună în legătură cu

The Artist şi Michel Hazanavicius

The Artist şi Michel Hazanavicius

regizorul francez „la momentul potrivit”.

După ce a văzut filmul lui Hazanavicius, Christophe Valdenaire spune că pelicula acestuia conţine „numeroase asemănări incontestabile”, lucru respins de regizorul francez.

„Nu ştiu în ce măsură este convins că aş fi plagiat, dar adevărul este că scenariul lui nu are nicio legătură. Pe de altă parte, are tot dreptul de a mă acuza, iar eu am dreptul de a mă apăra. Cel mai bun răspuns pe care îl pot da este: citiţi scenariul lui şi comparaţi filmele!”, a spus Hazanavicius.

Prima audiere judecătorească pe fond în acest caz va avea loc în 2015.

Filmul care i-a adus celebritatea

Lungmetrajul „Artistul”, regizat de francezul Michel Hazanavicius, a fost recompensat, în 2012, la Hollywood, cu cinci premii Oscar, inclusiv la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun actor în rol principal”. Actorul francez Jean Dujardin, care interpretează rolul principal, a primit şi premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes, în 2011. Hazanavicius a mai fost recompensat pentru acest film şi cu premiul Cesar, dar şi cu trofeul Sindicatului regizorilor americani.

Filmul, turnat în alb negru, spune povestea unui actor din epoca filmului mut, George Valentin (Jean Dujardin), îngrijorat că va fi dat uitării odată cu apariţia filmelor cu sonor şi care se îndrăgosteşte de tânăra dansatoare pe cale de afirmare Peppy Miller (Bérénice Bejo). O coproducţie Franţa/ Belgia, „Artistul” aduce un omagiu filmelor mute hollywoodiene.

Foto cu Michel Hazanavicius şi Artistul – Cinemagia

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.