Micii burghezi”, de Maxim Gorki – In Memoriam Dina Cocea
https://www.ziarulmetropolis.ro/micii-burghezi-de-maxim-gorki-in-memoriam-dina-cocea/

Casa de Producţie TVR vă propune IN MEMORIAM Dina Cocea (27 noiembrie 1912 – 28 octombrie 2008) şi vă invită să urmăriţi un spectacol din Arhiva de Aur: „Micii burghezi”, de Maxim Gorki. 

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2018

Astfel, în perioada 26-28 octombrie 2018, la TVRi, TVR MOLDOVA şi TVR 3 puteţi vedea spectacolul din 1973 cu piesa „Micii burghezi”, de Maxim Gorki – In Memoriam Dina Cocea, la 10 de ani de la moartea artistei.

Dina Cocea a avut o carieră fabuloasă vreme de 70 de ani. În cele şapte decenii de activitate, Dina Cocea a interpretat peste 100 de roluri în piese de teatru şi în filme. O actriţă talentată şi o femeie extrem de frumoasă şi elegantă. Aşa a rămas în memoria colectivă.

Maria Constantina Dina Cocea s-a născut pe 27 noiembrie 1912 la Bucureşti. Tatăl său a fost scriitorul şi pamfletarul N.D. Cocea, iar mama – Florica Mille (actriţa Alice Cocea), fiica lui Constantin Mille.

După liceu, a plecat la Paris să studieze teatrul. Tot la Paris a avut şi debutul în 1934.

În 1935, urca pe scenele teatrelor din Bucureşti sub numele de Dina Cerni, fiind actriţă a Companiei Bulandra-Maximilian-Fotino. În România, a debutat la Teatrul „Comedia” din Bucureşti, în piesa „Adevăratul Iacob”. Dina Cocea a jucat mult pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.

Avusese un debut cinematografic la Paris, în 1934, în filmul „La jeune fille d`une nuit”. În ţară, şi-a continuat cariera atât în teatru, cât şi în film. Debutul în filmul românesc l-a avut în 1939 în producţia „O noapte de pomină”.

Cariera în cinematografia românească a continuat cu „Neamul Şoimăreştilor”, „Iancu Jianu”, „Ştefan cel Mare”.

Activitatea în teatru nu s-a rezumat doar la statutul de actriţă. Dina Cocea a devenit la 30 de ani directoarea propriului teatru particular, „Teatrul Nostru”. În 1952 a fost numită decan al Facultăţii de Teatru din Bucureşti. Ca pedagog, i-a format, printre alţii, pe Sanda Manu, Lucian Pintilie, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru.

Dina Cocea

Începând cu 1956 a reprezentat România la congrese internaţionale ale ONU şi UNESCO. Până în 1989 a fost preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale.

A excelat pe scenele de teatru, în film, dar şi în teatru radiofonic şi teatru de televiziune. A avut o bogată activitate de publicist şi eseist de cronică teatrală, în ţară şi în străinătate.

Pentru întreaga sa carieră, actriţei Dina Cocea i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.

***

Micii burghezi, de Maxim Gorki

În distribuție:

Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Ștefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu, Doina Tamaș, Florina Cercel, Boris Ciornei, Nicolae Pomoje, Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu, Natalia Arsenie, Constantin Dinescu, Elena Petrov, Mihai Dinvale, Eftimie Popovici, Petre Nicolau

Scenografia: Doina Levinţa

Adaptarea și regia: Sorana Coroamă Stanca

***

Program de difuzare:

TVR Internațional vineri, 26 octombrie, ora 23.00

TVR MOLDOVA sâmbătă, 27 octombrie, ora 12.00

TVR 3 duminică , 28 octombrie, ora 20.00

Foto: Dina Cocea, Micii burghezi” – tvr.ro

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

La Sala Majestic, pe 23 mai (ora 19.30) și 28 mai (ora 19.00), în cea mai recentă premieră a Teatrului Odeon, spectacolul „Neliniște" de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, actrița Dorina Lazăr o întruchipează pe scriitoarea Ula Richter, alături de Nicoleta Lefter, Niko Becker, Alexandru Papadopol, Mihai Smarandache, Gabriel Pintilei.

17
/05
/23

Jurnalista de televiziune, publicista și romanciera Marilena Rotaru a împlinit 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Cu această ocazie, renumita realizatoare de programe culturale la TVR a acordat recent un interviu inedit, publicat în mai 2023, în revista de literatură „Cuvânt românesc” din Madrid, Spania, realizat de scriitoarea și jurnalista Rhea Cristina.

16
/05
/23

J'ai Bistrot București își aniversează al 10-lea an de existență prin intermediul a două evenimente marcante pe 19 și pe 20 mai: ”Silent Party” și ”Silent Concert Alternosfera” ce vor fi organizate chiar în grădina din Calea Griviței 55.