Microistoria.ro. Povești adevărate spuse pe viu
https://www.ziarulmetropolis.ro/microistoria-ro-povesti-adevarate-spuse-pe-viu/

S-a lansat arhiva online Microistoria.ro, componentă a proiectului România 100. Poveşti adevărate spuse pe viu. 

Un articol de Petre Ivan|1 noiembrie 2017

Invitația de participare la proiect a fost trimisă în această vară către 100 de români obișnuiți, provenind din toate clasele sociale, de toate vârstele și din toate etniile, care au fost provocați să spună ”o poveste care le-a schimbat viața”.

Au răspuns sub varii forme mai mult de jumătate dintre aceștia, dintre care 30 au fost preselectați să participe la un casting live, în fața unui juriu format din Cristina Modreanu – curatoarea proiectului, Florentina Bratfanof – directoare de casting, Peter Kerek – regizor, Maria Drăghici – video, grafică și documentare, Paul Dunca – MC și dramaturg de spectacol și Oana Cristea-Grigorescu – redactor radio.

Au fost aleși să-și prezinte poveștile în fața publicului 13 participanți care au participat la două ateliere conduse de regizorul Peter Kerek și apoi au urcat pe scenă în seara zilei de 14 octombrie 2017, împărtășind cu un public extrem de cald și de deschis, poveștile lor de viață.

Sperăm ca acestor 13 povești, care pot fi urmărite începând de azi online în format video pe website-ul www.microistoria.ro, să li se adauge multe altele, în urma edițiilor viitoare ale proiectului, astfel încât la finele anului 2018 să avem un tablou reprezentativ al celor care compun astăzi, după o sută de ani de existență, România contemporană.

Proiectul are o importantă componentă audio, dezvoltată cu sprijinul partenerului nostru Radio România, prin intermediul Teatrului Național Radiofonic, care a produs 13 episoade ce vor documenta procesul de selecție și rezultatul final al prezentării cu public. Acestea vor fi încărcate pe parcursul lunii noiembrie pe www.eteatru.rosub forma unui serialde reportaje documentare ce vor fi accesibile ascultării la alegerea vizitatorilor secțiunii Colecții.

Foto: Microistoria.ro – Adi Bulboacă

 

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Romanul „Viață de vânzare” de Yukio Mishima (traducere din japoneză și note de Andreea Sion) a fost publicat la Editura Humanitas Fiction în anul 2018. Cartea este una cult, a apărut în 1968 și face figură aparte în opera lui Mishima (care a ajuns de trei ori aproape de Premiul Nobel). Mishima, provenit dintr-o familie de samurai, și-a făcut seppuku la 45 de ani, în 1970.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

13
/07
/18

„Antonei cel Mare* spunea că semnele după care se cunoaște un suflet rațional și virtuos sunt: privirea, mersul, glasul, râsul ocupațiile și întâlnirile cu oamenii (...)”, precizează vocea lui Constantin Noica, la începutul acest fragment video -  singura filmare existentă cu marele filozof român.

09
/07
/18

Cartea de eseuri „China în zece cuvinte”, de Yu Hua (traducere din chineză și note de Mugur Zlotea), a fost publicată de Editura Humanitas în anul 2018. Este una dintre cele mai puternice și mai interesante cărți care se află acum pe piață.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

29
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Renașterea italiană rămâne una din epocile minunate din istoria Europei. Efervescență culturală, viață tumultuoasă, primejdii la tot pasul, creații unice realizate în liniștea atelierelor, alternând cu asasinate, recluziuni, trădări – totul se desfășoară într-un ritm trepidant, halucinant.

26
/06
/18

Editura Humanitas Fiction și Institutul Francez din București vă așteaptă marți, 26 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la o întâlnire cu scriitorul francez Antoine Laurain, prilejuită de lansarea romanului „Pălăria Președintelui”, câștigător al Premiilor Landerneau Découvertes și Relay des Voyageurs, recent apărut în limba română în traducerea lui Doru Mareș.