Mihai Eminescu – portretul artistului la 19 ani, licitat la Artmark
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-eminescu-portretul-artistului-la-19-ani-licitat-la-artmark/

Un portret fotografic al poetului Mihai Eminescu, realizat de artistul şi fotograful Bernhard Brand şi estimat între 1.200 şi 1.800 de euro, va fi scos la vânzare, miercuri, la licitaţia Artmark.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2014

Un portret fotografic al poetului Mihai Eminescu, realizat de artistul şi fotograful Bernhard Brand şi estimat între 1.200 şi 1.800 de euro, va fi scos la vânzare, miercuri, la licitaţia Artmark.

Potrivit Artmark, licitaţia de Fotografie, care se va desfăşura miercuri, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton, va aduce în atenţia colecţionarilor o piesă cu valoare muzeală: portretul lui Mihai Eminescu la 19 ani, realizat de artistul şi fotograful Bernhard Brand, activ în perioada 1863-1885 la Iaşi.

Exemplarul a aparţinut Asociaţiei generale a studenţilor universitari români, secţiunea Bucureşti, după cum dovedeşte ştampila de pe verso.

Mihai Eminescu

În literatura de specialitate se consideră că portretul iniţial al poetului Mihai Eminescu a fost realizat la Praga, în 1869

Fotograful ieşean a reluat clişeul şi a realizat o serie fotografică la o dimensiune mai mare.

De asemenea, miercuri, colecţionarii au ocazia adjudecării unor loturi ce explorează universul personal al unor artişti precum Gheorghe Petraşcu, Iosif Iser, Nicolae Grigorescu, Ion Irimescu, Corneliu Baba şi Ion Ţuculescu.

Licitaţia realizează o incursiune în diferite epoci – de la interbelicul văzut din perspectiva maestrului Iosif Berman (un lot de 11 instantanee pitoreşti cu Bucureştiul interbelic, estimat între 300 şi 500 de euro), la universul copilăriei transpus de Carol Popp de Szathmari în fotografiile sale, cu o valoare estimativă între 50 şi 100 de euro.

Fotografiile, realizate în ultimii ani de viaţă, prezintă pe verso marca altelierului, cu stema Regatului României.

Stema a apărut în anul 1881 odată cu proclamarea României ca Regat, moment în care Szathmari devine şi fotograful Casei Regale.

Foto cu Mihai Eminescu : wikipedia, artmark.ro

15
/09
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în cadrul Zilelor Bucureștiului, Grădina cu sculpturi, prima expoziție de sculptură semnată de celebra artistă Alexandra Nechita. Spațiul expozițional poate fi vizitat în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, chiar în fața Ateneului Român unde vor fi expuse 8 lucrări de sculptură, impresionante, realizate de artistă.

10
/09
/17

În 13 septembrie la Timișoara și în 19 octombrie la București vor avea loc prezentările instalației performative #dansliteratura, deschise publicului pentru o întâlnire specială cu dansul contemporan și poezia și 8 artiști din București, Timișoara și Brașov.

30
/08
/17

Cochetele veacului al XVII-lea, cu pielea înroșită de la diverse mâncăruri picante sau vinuri rare, sau cu tenul devastat de varicelă și alte boli, aveau un adevărat arsenal de batiste, pomezi, ape angelice și creme parfumate pentru obținerea carnației ideale.

22
/08
/17

Uriași de Pantelimon - proiectul Make a Point în care poveștile bucureștenilor sunt ilustrate de artiști din toată lumea și cocoțate pe acoperișurile halelor industriale din cartier – are săptămâna aceasta un oaspete important. Biancoshock, un celebru artist italian foarte secretos cu propria identitate, e cunoscut în toată lumea datorită instalațiilor sale efemere, dar cu un puternic mesaj social și politic. Celebrul italian cu fața nevăzută susține joi la Turnul de Apă și Artă o reprezentație interactivă.

21
/08
/17

Pe 24 august, între orele 21:00 și 22:30, va avea loc a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din București. Grădina Divanva fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Intrarea este liberă!

11
/08
/17

Ajuns la cea de-a patra ediție, UrbanEye invită creatorii independenți și pasionații de film, dar și casele de producție, să înscrie în competiție filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană din România. Se caută filme în care orașul, arhitectura sau viața urbană din România sunt personajele, subiectele principale sau decoruri cu rol dramaturgic în construcția narativă.

03
/08
/17

Asociația Sinaptica anunță începerea taberei de arhitectură din cadrul proiectului cultural 'Palatul Pleșa - Neoclasic și țărani', realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinți, și Liceul de Artă 'I.Șt. Paulian' din Drobeta Turnu-Severin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.