Mikhail Baryshnikov, Robert Wilson și Valery Fokin la FITS 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/mikhail-baryshnikov-robert-wilson-si-valery-fokin-la-fits-2017/

Teatrul de Stat din Letonia, The New Riga Theatre, prezintă la FITS 2017 BRODSKY/BARYSHNIKOV, un one-man-show în regia lui Alvis Hermanis. Spectacolul din acest an este bazat pe poemele laureatului la premiile Nobel, Joseph Brodsky, interpretate de Mikhail Baryshnikov, cunoscutul dansator, coregraf şi actor american.

Un articol de Petre Ivan|30 martie 2017

Regizorul spectacolului a prezentat în cadrul FITS 2016 spectacolul Farmecul adânc al Rusiei și a fost distins cu o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu.

Numeroasele sale premii includ Europe Prize New Theatre Realities, Premiul Stanislavski, două premii Masca de Aur (Moscova), Max Reinhardt Pen (Salzburg Festspiele), Premiul Nestroy Preis (Austria) și Premiul Wolf Konrad (Germania).

Spectacolul a fost nominalizat la Premiile Teatrului Letonian, categoria Spectacolul Anului, iar actorul a primit nominalizare, în cadrul aceleiași ceremonii, la categoria Actorul Anului.

BRODSKY/BARYSHNIKOV

BRODSKY/BARYSHNIKOV

Tot la această ediție a festivalului, va ajunge la Sibiu și cunoscutul artist Robert Wilson, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai teatrului de avangardă, ce articulează forța și originalitatea viziunilor sale scenice.

Robert Wilson este unul dintre invitații de onoare ai acestei ediții, la finalul căreia va primi o stea pe Aleea Celebrităților, în semn de recunoaștere a contribuției extraordinare în domeniul teatrului.

Drept omagiu adus revoluționarului compozitor John Cage, Robert Wilson interpretează Lecture on Nothing, unul dintre textele de bază ale literaturii experimentale caracteristice secolului XX.

Textul lui Cage este fermecător, adesea amuzant, vrednic de a fi citat, deseori instigator la furie și profund provocator din punct de vedere intelectual, iar spectacolul este recunoscut ca fiind “o abordare acustică și vizuală de excepție a textului filozofic și poetic”.

Prelegere despre nimic

Prelegere despre nimic

 

Fie că vorbim de picturi, sculpturi sau spectacole, lucrările sale au fost prezentate pe întreg mapamondul.

Teatrul Alexandrinsky din Rusia prezintă anul acesta Yours, Gogol. The Last Monologue, o apropiere față de convingerile psihologice și religioase ale lui Nikolai Gogol și ne dă sugestii asupra locului în care trebuie să se afle un artist în ziua de azi.

Spectacolul este bazat pe documente istorice, dar și pe scrisori și articole ale autorului.

Nu este o surpriză faptul că Valery Fokin a montat acest spectacol, care a avut premiera în luna decembrie a anului trecut, el fiind atras de creațiile și viața lui Gogol.

Până azi, Fokin a creat în jur de 20 de spectacole bazate pe lucrările autorului rus, concentrându-se pe teatralitatea și analiza psihologică a actorilor.

Foto: FITS 2017 – sibfest.r0

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.