Mikhail Baryshnikov, spectator și participant la FITS 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/mikhail-baryshnikov-spectator-si-participant-la-fits-2017/

Unul dintre invitaţii speciali ai FITS 2017, Mikhail Baryshnikov, a ajuns încă de luni, 12 iunie, în Sibiu, nerăbdător să urmărească o parte dintre spectacolele programate în festival. A aplaudat, odată cu publicul numeros de la sala BRD Scena9, spectacolul „Vertigo 20” creat de coregrafa Noa Wertheim şi s-a întâlnit cu Preşedintele FITS, Constantin Chiriac, pentru o discuţie călduroasă despre detalii din viaţa artistică şi personală, dar şi despre spectacolul pe care artistul îl va susţine la Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2017

„Sunt impresionat de acest festival, e chiar mai mare decât la Edinburgh, am observat că întregul oraș e implicat. Artă pentru oameni și oameni pentru artă, cu atât de mulți artiști tineri, dar și mai în vârstă ca mine. Aștept cu nerăbdare să fiu pe scenă aici, dar și să văd cât mai multe alte spectacole”, a declarat Mikhail Baryshnikov. Cât despre motto-ul ediției XXIV a FITS, artistul a transmis: „Arta e ca o boală, ca jocul de golf. (…) Cred că dragostea și arta sunt cuvinte care se potrivesc mănușă. Nu poți practica arta cu ură”.

Pe 13 iunie a început și secțiunea specială de circ contemporan, cu spectacolul-eveniment „Perfecțiunea imperfecțiunii”, în care vulnerabilitatea unei echipe de acrobați profesioniști a fost pusă în valoare de scenografia minimalistă. Momentele de suspans combinate cu senzațional au făcut deliciul publicului aflat la Sala Thalia.

Sezonul israelian a continuat cu „Yama”, al doilea spectacol pregătit de Vertigo Dance Company, o reprezentație plină de inspirație care a explorat amprenta ecologică umană, dependența și capacitatea de regenerare, prin urmărirea sursei fiecărei mișcări și efectul pe care aceasta o are asupra mediului. Publicul a primit, din nou, cu bucurie și entuziasm echipa de dansatori condusă de Noa Wertheim, răsplătindu-le actul artistic cu aplauze prelungite.

Iubirea a fost la loc de cinste și pe străzile orașului, pe care seara le-a găsit pline de oameni dornici să se bucure alături de artiștii itineranți. „Din ogradă, hai-hui pe stradă!”, „Farmecul carnavalului” sau „Dansul dragonului” au fost reprezentațiile care au adus multe zâmbete pe chipul publicului prezent.

În cea de-a șasea zi de festival, Fanfara de la Cozmești va răsuna pe Pietonala Nicolae Bălcescu, iar Pulcinella, vestitul personaj commedia dell’arte, va fi în paradă în același loc. Circul contemporan, prin „Chiar…fără cuvinte!”, și dansul israelian al companiei Kibbutz Contemporary Dance Company fac parte din seria spectacolelor indoor, alături de reprezentații ca „Taina sufletului”, „Fetele poloneze” sau „Singurătatea lui Dumnezeu în oameni”.

Accesul publicului la evenimentele de stradă programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este gratuit. Pentru spectacolele de interior, accesul se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, în următorul interval: zilnic, de la ora 9:00 – 20:00, până în data de 18 iunie, inclusiv. Bilete pot fi achiziționate și online, prin portalul www.eventim.ro, sau din reţeaua naţională a magazinelor Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Programul de spectacole al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate face obiectul unor modificări, iar varianta actualizată a acestuia va fi disponibilă în timp util pe www.sibfest.ro. Pentru orice informaţii sau neclarităţi, vă rugăm să vă adresaţi pe e-mail la [email protected].

Foto: Maria Ștefănescu

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.