Mikis Theodorakis, spitalizat
https://www.ziarulmetropolis.ro/mikis-theodorakis-spitalizat/

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului „Zorba Grecul”, a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

Un articol de Petre Ivan|26 decembrie 2013

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului „Zorba Grecul”, a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

Potrivit medicilor eleni, starea de sănătate a celebrului compozitor nu prezintă motive de îngrijorare.

„Starea lui de sănătate nu prezintă motive de îngrijorare, dar el trebuie să rămână internat pentru câteva zile înainte de a putea să se întoarcă acasă”.

În vârstă de 88 de ani, Mikis Theodorakis este unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori greci, devenit celebru graţie coloanei sonore a filmului „Zorba Grecul” (1964), recompensat cu trei premii Oscar.

Compozitor prolific, Mikis Theodorakis a readus la viaţă bogatul patrimoniu al tradiţiilor muzicale populare greceşti, a transpus pe muzică poeme greceşti şi străine celebre.

Mikis Theodorakis, autorul moral al uneia dintre cele mai memorabile & populare secvențe din istoria filmului

Dintre acestea, amintim „Axion Esti”, scris de poetul Odysséas Elytis (laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1979), şi „Canto General”, scris de Pablo Neruda, dar a compus şi numeroase oratorii şi simfonii, informează Mediafax.

A devenit un veritabil simbol al rezistenţei din timpul Dictaturii coloneilor (1967-1974) şi a participat în mod activ la viaţa politică a Greciei din ultimele decenii.

Foto: Mikis Theodorakis – theodorakisfriends.com

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.