„Milonga Regală. Seară de tango la Palat”, un eveniment artistic în scop caritabil la MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/milonga-regala-seara-de-tango-la-palat-un-eveniment-artistic-in-scop-caritabil-la-mnar/

În premieră pentru spaţiul cultural bucureştean, Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte o seară de tango, în ambianţă regală. Evenimentul artistic este dedicat luptei împotriva cancerului şi va avea loc sâmbătă, 31 martie, între orele 16.00 – 22.00.

Un articol de Liliana Matei|18 martie 2018

Milonga sau „întâlnirea întru tango”, reunește într-o experiență inedită pasiunea pentru artă și oameni, respectul și dorința celor din medii diferite de a-și manifesta solidaritatea. Fondurile strânse cu acest prilej sunt destinate ajutorării unor angajați ai muzeului direct afectați de cancer.

Inspirat din tradiția vechilor baluri organizate la palat, evenimentul face trimitere și la introducerea tangoului în seratele de la Palatul Cotroceni, de către tânărul cuplu de principi moștenitori Maria și Ferdinand, acest dans fiind interzis inițial de Regele Carol I deoarece era considerat prea senzual.

Revenind în zilele noastre, acest eveniment își propune să reliefeze legătura dintre expresia corporală și cea plastic-vizuală, relația dintre ritmul muzicii și al mișcărilor de dans și cel al unor lucrări din patrimoniul MNAR, imagini ce vor fi proiectate pe mai multe ecrane. Mini-ateliere de tango și de creație plastică vor completa evenimentul susținut de nume de răsunet ale comunității de tango precum Manuela Panaite, Dj Gabriel Mihalache, Maria Tirtea și Andra Lungu (Tango Timișoara), Horia Ioan Pop și Ioana Lascu (Compania de Tango Cluj), Cristi Crâng și Iulia Gordan (Atelierul de Tangou Iași), Cristian Dițescu și Lucia Mîrzan (Fabrica de Tango București), Marian Toderascu, Oana Casandra Olaru (Tango MyO București) și copiii Lotului Național – Club Sportiv Dance Fever – 10 – 14 ani.

Programul va împleti demonstrațiile dansatorilor cu implicarea activă a publicului, ce va fi invitat pe ringul de dans.

Inițiativa se bucură de sprijinul comunității de tango din Romania și de cel al Asociației Centru de Explorare Vizuală, precum și de susținerea studenților Departamentului Textile din cadrul Universității Naționale de Arte din București, coordonat de Conf. univ. dr. Dorina Horatău – Director Departament. Evenimentul se adresează tuturor pasionaților de dans și arte vizuale care cred în puterea solidarității, empatiei și sensibilității artistice. Produse unicat realizate de studenți (obiecte decorative, textile și de vestimentație) vor face obiectul unei tombole speciale alături de produsele realizate în cadrul mini-atelierelor creative.

Participarea la Milonga se face în limita locurilor disponibile.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!

07
/07
/22

La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 iulie, începând cu ora 20.00, Institutul Cervantes din București invită publicul iubitor de cultură la sediul său la un eveniment în aer liber: vernisaj, vizionare de filme și sangría. Evenimentul va avea loc în El Patio, curtea interioară a Institutului, unde artistul vizual Pisica Pătrată a realizat o nouă intervenție murală.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

03
/07
/22

Ceea ce am văzut la Art Safari, la ediția din acest an, cea cu numărul 9, nu poate fi uitat niciodată. Îți rămân întipărite în minte nu doar arta expusă, extraordinar reprezentată prin lucrările lui Theodor Aman, ale inegalabililor Pablo Picasso și Salvador Dali, Marcel Iancu, dar și parfumul de ulei și acuarelă, întinse cu măiestrie pe pânza veche, ce păstrează patina timpului.