La braț cu Theodor Aman, Picasso și Dali, într-o plimbare culturală la Art Safari
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-brat-cu-theodor-aman-picasso-si-dali-intr-o-plimbare-culturala-la-art-safari/

Ceea ce am văzut la Art Safari, la ediţia din acest an, cea cu numărul 9, nu poate fi uitat niciodată. Îţi rămân întipărite în minte nu doar arta expusă, extraordinar reprezentată prin lucrările lui Theodor Aman, ale inegalabililor Pablo Picasso şi Salvador Dali, Marcel Iancu, dar şi parfumul de ulei şi acuarelă, întinse cu măiestrie pe pânza veche, ce păstrează patina timpului.

Un articol de Nicoleta Zaharia|3 iulie 2022

Afară este zăpușeală mare, peste 35 de grade Celsius. Trec cu sfială pragul impunătorului palat Dacia-România (de pe strada Lipscani 18-20), din Centrul Vechi al Capitalei, cu o arhitectură deosebită în peisajul autohton. Îmi trec prin minte mii de gânduri despre ceea ce o să văd, iar emoțiile mă copleșesc încă de la intrare. Fac ochii roată și prind curaj. Intru în lumea lui Theodor Aman, primul artist român modern, și mă fascinează fiecare tablou pe care îl văd. Mă copleșește fiecare lucrare pe care o admir și, cu gura căscată, trec mai departe la următoarea lucrare frumos înrămată.

theodor-aman-art-safari-2022

Tot acest proces se desfășoară lent, cu pași mici, pentru că vreau să păstrez ca amintire fiecare pictură în parte. Petrec minute bune în fața frumoasei țigănci, îmbrăcată în costum popular și cu cozi împletite, care îți face ochi dulci și parcă te ademenește să o iei de mână și să fugi cu ea în lume. Îmi vine să ”fur” un pumn de cireșe pârguite de pe tipsia redată cu măiestrie de cel care a întemeiat Școala de Belle-Arte de la noi sau să gust cu poftă din pepenele roșu, din care artistul a tăiat deja o bucată. Simt cum mă învăluie parfumul de liliac mov și alb și parcă mă văd plimbându-mă prin grădinile ireale ale lui Aman.

Pașii mă poartă spre expoziția semnată de Picasso și Dali, care au creat decorurile și costumele pentru celebrul balet ”Le Tricorne” (Pălăria cu trei colțuri), de Manuel de Falla. Premiera a avut loc la Paris, în 1920, și, în 1921, la Madrid. Nu poate să fie emoție mai mare decât să te afli în fața unor opere remarcabile, pline de culoare și vivacitate, semnate de cele două genii ale picturii universale. Periplul de la Art Safari continuă cu o vizită în încăperile care îl găzduiesc pe Marcel Iancu, cel care a fost considerat artistul fenomen al secolului al XX-lea.

picasso-dali-art-safari-2022

Totodată, a fost a fost unul dintre personajele care au orientat și definit arta de avangardă din România și din Israel. Lucrările sale explodează în nuanțe vesele și îl trec pe privitor prin toate stările emoționale. Barbara Klemm, o distinsă fotografă din Germania, a poposit în Palatul Dacia-România (Palatul Pinacotecii), cu ”Light and Dark. Photographs from Germany”, organizată pentru a sărbători „30 de ani ai Tratatului de prietenie germano-român”.

irina-dragomir-art-safari-2022

Și, am lăsat pentru sfârșit, o expoziție cu totul deosebită, care pulsează de energie și de optimism. Am descoperit o artistă contemporană, care nu doar că mă fascinează, dar mă și intrigă în același timp. Mă răscolește și mă țintuiește minute bune în fața lucrărilor sale. ”Roșu, galben și albastru” se numește expoziția Irinei Dragomir. Cum să nu te lași fotografiat cu aripile multicolore, ”brodate” cu atâta dibăcie de această artistă, care trece dincolo de convențiile și tiparele societății și propune o abordare nouă, ”fresh”, a unei lumi mofturoase, mereu în schimbare?

Nu exagerez când spun că am petrecut aproape o după-amiază întreagă la Art Safari. Am fost la o plimbare culturală, la brațul lui Aman, Picasso și Dali și nu regret nicio clipă. Ei mi-au arătat o lume mai bună, o lume de-acum 150 de ani, din care nu m-aș mai fi lăsat dusă. Ce s-ar întâmpla dacă… M-a străfulgerat un gând. Cum expoziția din acest an poate fi vizitată până pe 7 august, de joi până duminică, între orele 12:00-21:00, mi-am propus să mai vin cel puțin o dată să o revăd. Experiența este de neuitat.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.