Mircea Cărtărescu va inaugura Târgul de Carte din Göteborg
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-va-inaugura-targul-de-carte-din-goteborg/

Mircea Cărtărescu inaugurează, pe 26 septembrie, ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg, unde România participă în calitate de ţară invitată de onoare.

Un articol de Andrada Văsii|30 august 2013

Mircea Cărtărescu inaugurează, pe 26 septembrie, ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg, unde România participă în calitate de ţară invitată de onoare.

Astfel, la ceremonia de inaugurare, desfăşurată în aula V a târgului, alături de Mircea Cărtărescu vor mai participa directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm, Dan Shafran, şi managerul general al Târgului de Carte de la Göteborg, Maria Källsson. Celebra dansatoare şi coregrafă scandinavă Virpi Pahkinen transpune în dans o poezie a scriitorului Mircea Cărtărescu.

Alături de reprezentanţii târgului și Mircea Cărtărescu, la ceremonia de deschidere a standului României vor mai lua cuvântul preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, ambasadorul României în Suedia, Răduţa Matache, precum şi directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm și Dan Shafran. Dana Dragomir va interpreta la nai muzică românească.

Mircea Cărtărescu și Gabriela Adameșteanu, la târg

La târgul de carte, pe lângă Mircea Cărtărescu, scriitoarea Gabriela Adameşteanu discută despre diversele limbaje ale feminismului cu scriitoarele colege ale sale din Portugalia şi Austria Ana Luísa Amaral şi Marlene Streeruwitz. Scriitorul elveţian de origine română Cătălin Dorian Florescu, apreciat pentru romanul său „Iacob se hotărăşte să iubească”, discută despre capacitatea de a supravieţui şi puterea de a iubi.

În cadrul programului „Rouă pe stele”, poetul maghiar de origine română Sandór Kányádi se întâlneşte cu traducătorul suedez Ove Berglund.

Ana Blandiana, Augustin Buzura, Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu şi Varujan Vosganian se numără printre scriitorii români invitaţi să participe la Târgul de Carte de la Göteborg, care va avea loc în perioada 26 – 29 septembrie şi unde România este invitată de onoare.

Mircea Cartarescu

Mircea Cărtărescu, în cadrul lansării platformei educaționale „Copiii fără etichete”

Participarea românească la Târgul de Carte de la Göteborg va avea loc sub sloganul „România are cuvântul!” şi va cuprinde un stand de 150 de metri pătraţi, 16 seminarii, un bogat program de evenimente la standul românesc şi la standurile unor instituţii şi edituri suedeze, precum şi mai multe expoziţii, printre care una a Memorialului de la Sighet.

100.000 de vizitatori

Lista scriitorilor români invitaţi alături de Mircea Cărtărescu îi mai cuprinde pe Gabriela Adameşteanu, Svetlana Cârstean, Marius Chivu, Daniela Crăsnaru, Cătălin Dorian Florescu, Dana Grigorcea, Florina Iliş, Dan Lungu, Norman Manea, Gabriela Melinescu, Felicia Mihali, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop.

Citiţi şi: Autorii răspund: se trăieşte sau nu din scris?

Programul este finanţat de Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu Târgul de Carte, editura suedeză 2244, Ambasada Elveţiei la Stockholm, ProHelvetia şi AIEQ (Asociaţia de Studii din Quebéc). Ceilalţi parteneri ai institutului sunt editurile suedeze Bonniers, Ellerströms, Norstedts, Ramús şi 10 Tal, Biblioteca Naţională a Suediei şi Uniunea Scriitorilor din Suedia, notează Mediafax.

Manifestarea de Carte de la Göteborg este un eveniment deschis publicului larg, care cuprinde atât vânzare de carte, cât şi numeroase dezbateri şi întâlniri literare, şi care se bucură anual de 100.000 de vizitatori şi 1.500 de jurnalişti acreditaţi. Târgul de Carte de la Göteborg este cel mai mare eveniment cultural din Scandinavia, atrăgând anual în jur de 100.000 de vizitatori.

Foto credit: Mircea Cartarescu

15
/09
/18

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecție de titluri românești și străine, pentru adulți și copii, animate de întâlniri cu personalități din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate aparițiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii și un pubquiz.

14
/09
/18

Cătălin Dorian Florescu este invitatul primului eveniment Humanitas din această toamnă de la Librăria Cișmigiu. Marți, 18 septembrie, de la ora 19, Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrășconiu despre cel mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu.

12
/09
/18

Noua sufragerie-librărie din La Petite Bouffe-Cotroceni (zisă și „La Pisicul ghiftuit“) propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară. Doritorii sunt invitați, așadar, în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38).

12
/09
/18

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

11
/09
/18

Cea mai nouă apariție în colecția CINEMAgrafia a editurii Noi Media Print, volumul „Mircea Veroiu. Poezia unei lumi tragice”, scris de Marian Sorin Rădulescu, poate readuce în atenție unul dintre cei mai importanți regizori ai cinematografiei române, ale cărui filme par să fie însă tot mai puțin descoperite sau revăzute.

04
/09
/18

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite - conform frecvenței din poezii - erau „plânge” și „ninge". De asemenea, nu citea foarte mult, nu avea scriitori preferați și avea un talent deosebit la portrete și caricaturi...

03
/09
/18

Astăzi a avut loc conferința de lansare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași, în perioada 3-7 octombrie 2018.

29
/08
/18

Cu aproape zece ani înainte să moară, când se afla deja de ceva vreme sub observaţie psihiatrică, Friedrich Nietzsche începea să alunece pe deplin în propria poveste şi să se identifice cu zeul Dionysos, semnându-şi scrisorile cu numele lui.

29
/08
/18

Fundația Calea Victoriei și editura Humanitas vă invită joi, 30 august, de la ora 19:00, la un eveniment dedicat memoriei lui Neagu Djuvara, istoric şi eseist, autor Humanitas, apreciată personalitate culturală și primul lector al Fundației Calea Victoriei.

26
/08
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Florența a contribuit ca puține alte orașe la îmbogățirea patrimoniului cultural al lumii. Opera florentinului Dante Alighieri (1265-1321), poet, prozator, filosof, gânditor politic, stă mărturie în această privință.