Mircea Cărtărescu vorbește despre „Solenoid” la Garantat 100%
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-vorbeste-despre-solenoid-la-garantat-100/

Pe 24 aprilie, în seara de Florii, la ora 23.20, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, va avea loc o ediţie specială a emisiunii „Garantat 100%”, „în care nu se vorbeşte nimic despre Premiul Nobel”.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2016

„Aş vrea să vă rog să aveţi răbdare cu această carte. E o carte mai ciudată, mai specială. E o carte care începe pe la pagina 250, aşa”, spunea Mircea Cărtărescu la lansarea celui mai de succes roman al său, „Solenoid”, recomandând celor care se vor aventura să-l citească să o facă în tihnă, fără grabă. „Solenoid” este şi unul dintre motivele care l-au adus pe autorul său în platoul Garantat 100%, la o discuţie sinceră cu realizatorul Cătălin Ştefănescu.

Dialogul de seară porneşte de la condiţia scriitorului în România şi de la cum poate fi citită o carte – „cinstit sau mai puţin cinstit, împotriva autorului”. Mai poate influenţa scriitorul o carte după ce a fost publicată? Mircea Cărtărescu îi răspunde la această întrebare și la multe altele gazdei sale, în discuţia despre „Solenoid”, cel mai bine primit şi vândut roman al scriitorului.

„Emisiunea conţine şi o scurtă listă de cuvinte pe care cei mai mulţi dintre noi le căutăm în dicţionar când citim Solenoid”, mai dezvăluie Cătălin Ştefănescu, adăugând însă că inclusiv această căutare poate fi o aventură: „La propriu, a căuta cuvinte ca să dezlegi nişte lucruri din carte poate să fie acţiune pură, aşa cum citeşti un roman de acţiune”, spune el. La rândul său, scriitorul mărturiseşte: „Între prietenii mei, noi nu prea avem subiecte de genul acesta, pentru că de obicei suntem de acord. Suntem ca-n bancurile acelea cu nebunii, care spun numere. Ei ştiu la ce bancuri se referă.”

„Îi sunt profund recunoscător lui Mircea Cărtărescu pentru că a venit la Garantat 100% nu în convalescenţă, ci de-a dreptul afectat de o gripă foarte grea – dar a venit, numai pentru că a promis”, încheie Cătălin Ştefănescu.

Garantat 100% este, după 17 ani, una dintre cele mai de succes emisiuni culturale.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.