MNAR prezintă expoziția de fotografie ROMANIAS, dedicată libertății și României contemporane
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnar-prezinta-expozitia-de-fotografie-romanias-dedicata-libertatii-si-romaniei-contemporane/

Până pe 26 octombrie, la Muzeul Naţional de Artă al României puteţi vizita expoziţia de fotografie ROMANIAS, dedicată libertăţii şi României contemporane.

Un articol de Liliana Matei|7 octombrie 2019

Fundația EIDOS și Magnum Photos, sub coordonarea lui Florian Ebner – curator șef al secției de fotografie la Centrul Pompidou, au reușit să adune câteva dintre cele mai importante voci ale României artistice contemporane, pentru a da naștere acestei colecții eveniment – un portret inedit al unei națiuni istovite de ani și istorie, plină de controverse și contraste.

Magnum Photos a implicat în proiect fotografi de renume publicați în Time Magazine, The New York Times, Der Spiegel, Le Monde, NRC Handelsblad și National Geographic – Bieke Depoorter, Thomas Dworzak, Paolo Pellegrin, Alec Soth, Newsha Tavakolian și pe Cristian Movilă, fondatorul Eidos Foundation

Romanias e despre noi. Cu bune și cu rele. Un fel de oglindă în care să ne privim obiectiv, prin obiectivul unui grup de fotografi și prin rândurile unor autori de clasă internațională care au făcut, din imagini și cuvinte, un RMN al Romaniei de azi, la vârstă de 100 de ani și la 30 de ani de la Revoluția din 1989.” declară Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation și UNFINISHED Festival.

Expoziția este însoțită și de un album, la care au lucrat Alec Balasescu, Andrei Codrescu, Gabriel Diaconu, Gideon Jacobs și Elena Vijulie – și care adună, în esee literare și fotografice, toate fațetele acestor ani, dar și întrebările unei societăți globalizate, mereu în tranziție, în mișcare, și în perpetuă căutare a propriei identități. Cine suntem noi, de fapt? Și mai ales de ce suntem așa? Ce ne-a făcut așa și ce ne-ar putea schimba?… ROMANIAS este un salt în adâncul României contemporane și în planurile ei largi de reprezentare prin obiectivul îngust al unui grup de fotografi și scriitori de clasă internațională.

Albumul a fost lansat în cadrul UNFINISHED Festival, într-un tiraj special, dar poate fi comandat online aici.

Unde: Muzeul Național de Artă al României. Intrarea din strada Știrbei Vodă nr. 1-3

Când: 26 septembrie – 26 octombrie 2019

Program: miercuri – duminică, 10 – 18 (Ultima intrare se face la ora 17.00.)

Preț bilet: 20 lei

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.