Expoziții din Europa de neratat toamna aceasta
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitii-din-europa-de-neratat-toamna-aceasta/

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele şi cetăţile Antichităţii la creaţia iconoclastă a artiştilor contemporani, expoziţiile momentului din muzeele europene îşi provoacă vizitatorii să ia parte la experienţe de nerefuzat.

Un articol de Ziarul Metropolis|1 noiembrie 2022

Ziarul Metropolis vă propune o selecție de expoziții importante de vizitat în marile orașe ale Europei în această toamnă, până în primăvara anului 2023. Oricare ar fi preferințele dvs. în materie de artă, ele au cu ce să vă aprindă imaginația și deschid o mulțime de teme de reme de reflecție.

1.Retrospectiva Lucian Freud la Londra

La National Gallery de la Londra puteți vedea, până pe 22 ianuarie, 2023, o expoziție ce readuce în prim-plan creația unuia dintre cei mai importanți și cei mai influenți  artiști din secolul trecut.

Ampla retrospectivă a operei lui Lucian Freud deja atrage vizitatorii de o lună, vernisajul având loc pe 1 octombrie. Organizat în anul în care se comemorează 100 de ani de la nașterea artistului care s-a definit prin opoziție cu „titanii” picturii occidentale, evenimentul „Lucian Freud. New Perspectives” se bucură de succes și, ca să puteți să vă numărați printre vizitatori, trebuie să faceți o programare online.

2.Legendarul oraș Alexandria, reînsuflețit la Bruxelles

Peste 200 de artefacte dintre cele mai interesante reconfigurează, astfel încât să aprindă imaginația vizitatorului din mileniul al III-lea, o parte din fascinanta istorie a Alexandriei, cetatea din Antichitate în jurul căreia s-au născut atâtea legende. Arheologia și arta contemporană își dau mână în acest eveniment de excepție conceput de Muzeul Regal din Mariemont, parte dintr-un proiect internațional multidisciplinar dedicat străvechiului port egiptean.

Sunt puse în lumină caracterul profund cosmopolit al spațiului, interesul pentru educație, reflectat și în legenda faimoasei biblioteci din Alexandria, și moștenirea de anvergură pe care a lăsat-o istoria lui. Expoziția se poate vizita la Bozar Bruxelles până pe 8 ianuarie, după care ea va pleca la Marsilia.

3.Actrița Tilla Durieux și povestea ei, în prim-plan la Viena

La Muzeul Leopold din capitala Austriei s-a deschis în octombrie o expoziție care are ce să le ofere tuturor categoriilor de public. Ea le propune vizitatorilor să descopere sau să redescopere universul și destinul unei femei care a făcut istorie: Tilla Durieux (1880-1971).

Celebra actriță vieneză s-a numărat, în secolul trecut, printre vedetele cele mai seducătoare pentru artiști și multe nume celebre și-au dorit s-o imortalizeze prin arta lor. Printre ele, Auguste Renoir, Oskar Kokoschka sau Lotte Jacobi. Cariera ei specială este reconstituită prin materiale de arhivă și exponate împrumutate de la alte muzee și colecții. Expoziția își așteaptă publicul până pe 23 februarie 2023.

4.Hieroglifele, fascinație eternă pentru Londra

La celebrul British Museum din capitala Marii Britanii vă așteaptă, până pe 19 februarie 2023, un eveniment care reiterează atracția și constanta preocupare a cunoscutei instituții muzeale pentru istoria Egiptului, instituție ce deține cele mai bogate colecții de artefacte egiptene.

Mai sunt câteva luni în care puteți vizita câteva dintre cele mai interesante exponate din universul enigmatic, inepuizabil, al hieroglifelor.

5.Frida Kahlo și lumea ei. Punct și de la capăt Paris

Palais Galliera de la Paris vă oferă, începând din luna septembrie, ocazia unei experiențe rare : să faci încă un pas mai aproape de lumea unei pictorițe din ce în ce mai apreciate în posteritate.

Retrospectiva Frida Kahlo este organizată după ce au fost în prim-plan vedete ca Dalida sau Chanel și cuprinde peste 200 de exponate ce provin chiar din casa în care artista și-a petrecut copilăria, celebra Casa Azul din Mexic. Intitulată „Frida Kahlo, dincolo de aparențe”, expoziția, care se poate vizita până pe 5 martie 2023, propune și o secțiune dedicată celebrei pictorițe asupra modei.

Foto: Frida Kahlo în 1937, fotografiată de Toni Frissell pentru „Vogue”

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.