Brașov, o retrocedare a emoțiilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/brasov-o-retrocedare-a-emotiilor/

Asociaţia Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru şi fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Braşov: retrocedarea emoţiilor I memoria oraşului.

Un articol de Liliana Matei|1 noiembrie 2022

Scopul proiectului este atât recuperarea unei părți din patrimoniul emoțional al orașului prin intermediul unor acțiuni de cercetare și prezentarea identității investigând memoria afectivă prin abordări interdisciplinare, cât și dezvoltarea unor abilități artistice în rândul cursanților, tineri cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani. Acțiunile proiectului cuprind cursuri de film documentar, de fotografie și de teatru documentar, susținute de profesorii Max Ciorbă (film), Mirona Radu (fotografie) și Celina Nițu (teatru).

Prima ediție a proiectului va include 35 cursanți cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani, care în perioada septembrie-octombrie 2022 vor participa gratuit la cele trei categorii de cursuri organizate de Docuart în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov. Doritorii se pot înscrie până pe 11 septembrie, completând formularele aferente fiecărui curs pe platforma dedicată proiectului: www.be-brasov.docuart.ro

„Proiectul Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului se adresează atât tinerilor care doresc să cunoască domeniul artelor vizuale – film, teatru, fotografie – dar și tuturor brașovenilor care doresc să afle mai multe despre istoria orașului și a locuitorilor săi. Sperăm să construim împreună cu tinerii din Brașov o arhivă emoțională în care să se regăsească cât mai mulți dintre locuitorii săi. În același timp, prin aceste cursuri de inițiere, dorim să deschidem perspectiva tinerilor din oraș către o carieră în domeniul artelor și să suplinim prin programul nostru oferta de cursuri și formări disponibile în Brașov”, declară Daniela Apostol, manager Asociația Docuart.

De la noțiunile teoretice și tehnice, la exersarea abilităților de bază necesare producției de film, foto sau teatru sau dezvoltarea capacității de expresie, proiectul își propune să ofere cursanților atât  baza unei posibile cariere în domeniu, cât și dezvoltarea atenției și a procesului de observație a orașului în care locuiesc, a istoriei sale, precum și a familiilor lor în acest context. Astfel, proiectul oferă un cadru prielnic comunității brașovene pentru constituirea unei legături intergeneraționale, prin intermediul unor acțiuni de recuperare a amintirilor părinților și bunicilor lor. De asemenea, proiectul dorește să contribuie la creșterea sentimentului de apartenență în rândul tinerilor la orașul în care locuiesc, respectul și dorința de conservare și valorificare a patrimoniului cultural și arhitectural al Brașovului.

Atelierele de creație documentară se vor finaliza cu un film documentar, o expoziție de fotografie și o piesă de teatru alcătuită din monologuri dezvoltate în cadrul cursului de către participanți. Producțiile primei ediții a proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului vor fi expuse și prezentate printr-o serie de evenimente în oraș, în cursul lunii octombrie, precum și online, pe platforma online dedicată proiectului.

Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului este un proiect organizat de Docuart, finanțat din bugetul Municipiului Brașov.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.