MNAR prezintă expoziția de fotografie ROMANIAS, dedicată libertății și României contemporane
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnar-prezinta-expozitia-de-fotografie-romanias-dedicata-libertatii-si-romaniei-contemporane/

Până pe 26 octombrie, la Muzeul Naţional de Artă al României puteţi vizita expoziţia de fotografie ROMANIAS, dedicată libertăţii şi României contemporane.

Un articol de Liliana Matei|7 octombrie 2019

Fundația EIDOS și Magnum Photos, sub coordonarea lui Florian Ebner – curator șef al secției de fotografie la Centrul Pompidou, au reușit să adune câteva dintre cele mai importante voci ale României artistice contemporane, pentru a da naștere acestei colecții eveniment – un portret inedit al unei națiuni istovite de ani și istorie, plină de controverse și contraste.

Magnum Photos a implicat în proiect fotografi de renume publicați în Time Magazine, The New York Times, Der Spiegel, Le Monde, NRC Handelsblad și National Geographic – Bieke Depoorter, Thomas Dworzak, Paolo Pellegrin, Alec Soth, Newsha Tavakolian și pe Cristian Movilă, fondatorul Eidos Foundation

Romanias e despre noi. Cu bune și cu rele. Un fel de oglindă în care să ne privim obiectiv, prin obiectivul unui grup de fotografi și prin rândurile unor autori de clasă internațională care au făcut, din imagini și cuvinte, un RMN al Romaniei de azi, la vârstă de 100 de ani și la 30 de ani de la Revoluția din 1989.” declară Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation și UNFINISHED Festival.

Expoziția este însoțită și de un album, la care au lucrat Alec Balasescu, Andrei Codrescu, Gabriel Diaconu, Gideon Jacobs și Elena Vijulie – și care adună, în esee literare și fotografice, toate fațetele acestor ani, dar și întrebările unei societăți globalizate, mereu în tranziție, în mișcare, și în perpetuă căutare a propriei identități. Cine suntem noi, de fapt? Și mai ales de ce suntem așa? Ce ne-a făcut așa și ce ne-ar putea schimba?… ROMANIAS este un salt în adâncul României contemporane și în planurile ei largi de reprezentare prin obiectivul îngust al unui grup de fotografi și scriitori de clasă internațională.

Albumul a fost lansat în cadrul UNFINISHED Festival, într-un tiraj special, dar poate fi comandat online aici.

Unde: Muzeul Național de Artă al României. Intrarea din strada Știrbei Vodă nr. 1-3

Când: 26 septembrie – 26 octombrie 2019

Program: miercuri – duminică, 10 – 18 (Ultima intrare se face la ora 17.00.)

Preț bilet: 20 lei

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.