MNAR prezintă „Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnar-prezinta-invenit-sculpsit-gravura-italiana-din-secolele-xv-xvi/

Muzeul Naţional de Artă al României anunţă deschiderea expoziţiei „Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI” miercuri, 18 aprilie.

Un articol de Liliana Matei|19 aprilie 2018

Printre autorii celor 44 de stampe expuse se numără artiști faimoși, precum Andrea Mantegna, Marcantonio Raimondi, Giorgio Ghisi, Agostino Veneziano sau Lodovico Carracci. Majoritatea gravurilor expuse provin din colecția Dr. Ion Cantacuzino, donată inițial Muzeului Toma Stelian și transferată ulterior Muzeului de Artă. Expoziția rămâne deschisă până pe 24 iunie.

Lucrările oferă o imagine de ansamblu elocventă asupra mijloacelor și posibilităților tehnice ale gravurii din Renașterea italiană, tematizând în același timp relația dintre imaginea gravată și sursa ei – așa numitul „modello”. Acesta poate fi un desen, un tablou, o frescă sau chiar o altă gravură. Titlul expoziției „Invenit / sculpsit” sugerează raportul dintre prototip și imaginea gravată: cei doi termeni se referă la creația artistică propriu-zisă („invenit”), respectiv la realizarea tehnică prin incizare („sculpsit”). Ei surprind specificitatea gravurii ca specie a „artelor desenului”, fiind frecvent incizați în câmpul imaginii.

Expoziția este prilejuită de publicarea catalogului complet al gravurilor italiene din secolele XV-XVI aflate în patrimoniul MNAR, având drept autor pe Dana Crișan (cu colaborarea dlui Radu Bercea).

***

Dr. Ion Cantacuzino (1863 – 1934), medic specializat în microbiologie, întemeietorul şcolii naţionale de imunologie şi medicină experimentală, a fost un erudit cunoscător al stampelor. A făcut primele achiziții de pe piața de artă stampe în perioada studiilor la Paris, colecția sa reunind în final peste 12.000 de piese, în cea mai mare parte gravuri, dar şi cărţi ilustrate şi desene ilustrative pentru istoria gravurii europene.

***

Patru vizite ghidate susținute de Cosmin Ungureanu, curator, vor ritma expoziția „Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI” (accesul pe baza biletului de intrare):

  • Joi, 10 mai, orele 16:00

  • Sâmbătă 26 mai, orele 11:00

  • Joi 7 iunie, orele 16:00

  • Sâmbătă 23 iunie, orele 11:00

Curatori: Cosmin Ungureanu, Dana Crișan

Galeria de Artă Europeană, etaj I (expoziții temporare)

Program de vizitare: miercuri-duminică, 10.00-18.00

Prețul biletului de acces: 10 lei

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Catalog: Dana Crișan, cu colaborarea dlui Radu Bercea – Gravura italiană din secolele XV-XVI & Școala de la Fontainebleau, MNAR, 2016

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.