MNAR prezintă „Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnar-prezinta-invenit-sculpsit-gravura-italiana-din-secolele-xv-xvi/

Muzeul Naţional de Artă al României anunţă deschiderea expoziţiei „Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI” miercuri, 18 aprilie.

Un articol de Liliana Matei|19 aprilie 2018

Printre autorii celor 44 de stampe expuse se numără artiști faimoși, precum Andrea Mantegna, Marcantonio Raimondi, Giorgio Ghisi, Agostino Veneziano sau Lodovico Carracci. Majoritatea gravurilor expuse provin din colecția Dr. Ion Cantacuzino, donată inițial Muzeului Toma Stelian și transferată ulterior Muzeului de Artă. Expoziția rămâne deschisă până pe 24 iunie.

Lucrările oferă o imagine de ansamblu elocventă asupra mijloacelor și posibilităților tehnice ale gravurii din Renașterea italiană, tematizând în același timp relația dintre imaginea gravată și sursa ei – așa numitul „modello”. Acesta poate fi un desen, un tablou, o frescă sau chiar o altă gravură. Titlul expoziției „Invenit / sculpsit” sugerează raportul dintre prototip și imaginea gravată: cei doi termeni se referă la creația artistică propriu-zisă („invenit”), respectiv la realizarea tehnică prin incizare („sculpsit”). Ei surprind specificitatea gravurii ca specie a „artelor desenului”, fiind frecvent incizați în câmpul imaginii.

Expoziția este prilejuită de publicarea catalogului complet al gravurilor italiene din secolele XV-XVI aflate în patrimoniul MNAR, având drept autor pe Dana Crișan (cu colaborarea dlui Radu Bercea).

***

Dr. Ion Cantacuzino (1863 – 1934), medic specializat în microbiologie, întemeietorul şcolii naţionale de imunologie şi medicină experimentală, a fost un erudit cunoscător al stampelor. A făcut primele achiziții de pe piața de artă stampe în perioada studiilor la Paris, colecția sa reunind în final peste 12.000 de piese, în cea mai mare parte gravuri, dar şi cărţi ilustrate şi desene ilustrative pentru istoria gravurii europene.

***

Patru vizite ghidate susținute de Cosmin Ungureanu, curator, vor ritma expoziția „Invenit / sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI” (accesul pe baza biletului de intrare):

  • Joi, 10 mai, orele 16:00

  • Sâmbătă 26 mai, orele 11:00

  • Joi 7 iunie, orele 16:00

  • Sâmbătă 23 iunie, orele 11:00

Curatori: Cosmin Ungureanu, Dana Crișan

Galeria de Artă Europeană, etaj I (expoziții temporare)

Program de vizitare: miercuri-duminică, 10.00-18.00

Prețul biletului de acces: 10 lei

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Catalog: Dana Crișan, cu colaborarea dlui Radu Bercea – Gravura italiană din secolele XV-XVI & Școala de la Fontainebleau, MNAR, 2016

07
/06
/21

Luna iunie aduce un semnal de alarmă și un moment de introspecție trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 și își dau câteva minute să privească lucrările expuse în spațiul-acvariu al micuței galerii neconvenționale Celula de artă. Între 7 – 21 iunie gruparea Vertebra aduce instalația manifest numită „No Signal“ iar artista Bianca Ferăstrău lucrarea 5 TATTVAS, ce poate fi văzută între 21 iunie – 3 iulie.

07
/06
/21

Cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online.

02
/06
/21

Bucureștiul prinde culoare printr-o expoziție care îmbină natura și arta, într-o campanie susținută de gloTM. Aproape 1.000 de metri pătrați de ziduri vor fi transformați în opere de artă de către tinerii artiști români de la Sweet Damage Crew, în parteneriat cu One Night Gallery, în cadrul campaniei ”Eco Graffiti / Rebels with a Cause”, susținută de glo.

02
/06
/21

Avem onoarea să vă invitam la [În]toarcem cânepa spre viitor – primul eveniment multidisciplinar dedicat cânepii, cu expoziție de artă documentară, instalații, performance, conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, între 3-27 iunie, la Muzeul Național al Țăranului Român

02
/06
/21

Gaep prezintă Meditation upon Measure (5 iunie – 31 iulie 2021), o incursiune în practica din anii ’80 a lui Mircea Stănescu, prin intermediul unui corp important de lucrări restaurate cu ocazia expoziției. Desfășurându-se pe ambele etaje ale galeriei, expoziția personală contextualizează această decadă de activitate a artistului atât în raport cu perioada mai recentă de creație, cât și în raport cu circumstanțele în care a debutat și a lucrat generația ’80.

27
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

19
/05
/21

Vineri, 21 mai, începe la București cea de-a doua ediție a Walk & Shoot Fest. Ateliere foto ce au ca temă centrală scena, discuții online despre fotografie și provocările din domeniu, o expoziție despre diversitate pe scena artelor performative, precum și un concept store cu printuri de autor semnate de artiştii colaboratori ai programului Walk & Shoot, se regăsesc în programul festivalului, care se va încheia pe 30 mai.

18
/05
/21

După mai mult de un an de introspecție și de distanțare socială, timpul petrecut cu noi, în spațiile care au devenit din confortabile limitative, a căpătat complet alte semnificații. Momentele dragi din trecut le-am păstrat departe de estompare iar perioadele de solitudine impusă a făcut zilele, săptămânile și lunile să se comprime. Nu știm când și cum au trecut ultimele 15 luni așa că amintirile ne sunt mai apropiate ca niciodată.