Despre fotografia de teatru, cu Adi Bulboacă
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-fotografia-de-teatru-cu-adi-bulboaca/

Adi Bulboacă s-a născut în vara lui 1988 şi 16 ani mai târziu a început să fotografieze. În oraşele prin care a trecut, ştie unde sunt teatrul şi gara.

Un articol de Ziarul Metropolis|19 mai 2021

Pentru Adi Bulboacă, fotografia este un gest prin care încearcă să dea înapoi societății ceea ce primeşte, filtrat prin personalitatea lui. Între 21 și 30 mai, îl întâlnim la festivalul de fotografie Walk & Shoot Fest, unde va coordona atelierul foto de spectacol „The theatre scene is the center” și va participa la discuțiile despre dreptul de autor în fotografie și emoțional vs. tehnic. În așteptarea evenimentelor din festival, l-am întrebat cum se raportează la fotografia de teatru.

Fotografia de teatru e singura constantă din cei 16 ani de când fotografiez. 

Dincolo de plăcerea de a fi spectator, sunt foarte bucuros să pot arhiva în imagini spectacolele cu care se întâmplă să fiu contemporan.

Am început să fotografiez spectacole în adolescență, când am renunțat să mai joc în trupa liceului pentru că nu mă consideram un talent de neirosit.

Momentul respectiv a coincis cu cel în care descopeream fotografia, așa că arhivarea spectacolelor colegilor mei a venit ca ceva natural.

La scurt timp după aceea, am primit și invitația de a fotografia prima ediție a festivalului de teatru pentru adolescenți Ideo Ideis. Sunt alături de festival de atunci, de 16 ani.

Apoi am mers la UNATC, la film, dar mi-am petrecut cei 4 ani de facultate cu colegii de la teatru, actori, regizori și scenografi.

Cel mai interesant la a fotografia teatru mi se pare să reîntâlnesc texte pe care le-am văzut deja montate de alți regizori.

E absolut fascinant să mă conving cu fiecare ocazie că imaginația creatorilor de teatru e infinită.

Adi Bulboacă

Am început să fotografiez spectacole în adolescență, când am renunțat să mai joc în trupa liceului pentru că nu mă consideram un talent de neirosit.

Fotografii de Adi Bulboacă

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.