Mokol – pisica ochelaristă
https://www.ziarulmetropolis.ro/mokol-pisica-ochelarista/

Centrul Ceh continuă proiecţiile Fiction Tuesdays, un nou program de proiecţii de film. Marţea aceasta, 13 martie, de la ora 20:00, va fi proiectat filmul fantastic When the Cat Comes, în regia lui Vojtech Jasny.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2018

Fiction Tuesdays, ediţia de primăvară, aduce 6 filme de ficţiune cehoslovace, aparţinând Noului Val, însă mai puţin cunoscute publicului de aici. Cu toate acestea, filmele sunt emblematice pentru cinematografia cehoslovacă, fiind selectate pentru a se încadra în tema fantasticului şi science fiction-ului, unele având şi un substrat comic.

Primele două filme, Ferat Vampire şi Ikarie XB 1, au fost primite cu căldură de publicul fidel al Centrului Ceh, dar şi de cei pasionaţi de astfel de filme.

„When the Cat Comes” este o poveste fantastică cu tente psihedelice despre comportamentul uman, transpusă în așa fel încât filmul transcende vârsta copilăriei și devine unul adecvat oricărei etape a vieții. Filmul a câștigat în 1963 premiul special al juriului în cadrul festivalului de la Cannes și în 1964 o mențiune specială în cadrul festivalului de film din Thessaloniki.

Bătrânul Oliva obișnuiește să le nareze copiiilor tot felul de povestiri, plantând cu fiecare ocazie sămânța fantasticului în mințile acestora. Într-o zi, le povesteşte despre tinerețea sa și perioada în care era marinar și naufragiază pe o insulă unde o întâlnește pe frumoasa Diana și pisica magică a acesteia, care poartă întotdeauna ochelari de soare.

Atunci când cineva îi dă ochelarii jos, pisica ilustrează adevăratele simțiri și personalitatea autentică a oamenilor din jur: roșu pentru îndrăgostiți, mov pentru ipocriți, galben pentru lași, gri pentru cei nedrepți, ș.a.m.d.

Totul se schimbă atunci când în oraș sosește un circ ambulant misterios, condus de un magician și frumoasa lui asistentă, Cassandra și pisica acesteia, Mokol.Elementul fantastic este dat de aceeași schimbare a felului în care oamenii sunt văzuți, în cât mai multe nuanțe, atunci când Mokol nu poartă ochelari.

Un film în care comportamentul uman este văzut prin ochii unui observator străin – Mokol – o pisică care nu poate să îi vadă pe locuitori decât așa cum sunt ei de fapt, relevându-le personalitatea autentică prin diferite culori și nuanțe care devin reprezentative pentru firea și trăirile fiecăruia în parte.

Astfel, pisica devine un simbol al adevărului și al francheții, în special pentru copiii care ajung să o îndrăgească, dar oare ce se întâmplă cu cei pe care nu îi scaldă în culori atât de calde?

Cum filmul este potrivit pentru toate vârstele, copiii sunt bineveniţi la această proiecţie, la Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr 11, Bucureşti), pe 13 martie, de la ora 20:00. Uşile se deschid la ora 19:30 şi veţi fi întâmpinaţi cu ceai cald şi entuziasm. Intrarea este liberă, iar subtitrarea este în limba engleză.

Foto: Mokol pisica ochelaristă – facebook

02
/12
/13

Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian inventează povești și le transformă în filme, ca de exemplu „Love Building”, o comedie romantică despre relațiile de cuplu. De ce ai nevoie ca să faci film și cum se scrie un scenariu „în trei”? Ne spun chiar ele, în cinci secvențe.

29
/11
/13

CRONICA DE CARTE Proaspăt apărută la editura Polirom, „Filmar”, noua carte a lui Cristian Tudor Popescu, alias CTP, este o colecţie de texte, în majoritate despre cinema, ce reconfirmă un critic de film tăios în verdicte şi un scriitor cu un stil care atrage şi convinge.

27
/11
/13

Între 29 noiembrie-3 decembrie, noua ediţie a festivalului de film românesc de la New York, Making Waves: New Romanian Cinema, pune stăpânire pe Film Society of Lincoln Center, iar între 5-10 decembrie, Jacob Burns Film Center va deveni gazda festivalului.

27
/11
/13

Marea Britanie a fost marea câştigătoare anul acesta la Gala Emmy, la New York, primind trei trofee, inclusiv pentru cel mai bun actor (Sean Bean), dar şi cel pentru excelenţă (J.J. Abrams).

26
/11
/13

În cartea „Suntem ceea ce sunt amintirile noastre“ (Editura All), Marin Moraru face, printre multe altele, scurte portrete memorabile a zeci de mari actori, de la predecesori iluştri, la colegi de generaţie deveniţi prieteni de suflet şi la noile talente.