Monica Bellucci şi Jean-Paul Belmondo, trofee onorifice la Premiile Lumière
https://www.ziarulmetropolis.ro/monica-bellucci-si-jean-paul-belmondo-trofee-onorifice-la-premiile-lumiere/

Monica Bellucci şi Jean-Paul Belmondo vor primi trofee onorifice la Premiile Lumière, gală care va avea loc pe 5 februarie, la Paris.

Un articol de Petre Ivan|17 ianuarie 2018

Actriţa italo-franceză, născută pe 30 septembrie 1964, este cunoscută în Franţa după ce a jucat în filme ale unor reputaţi regizori, între care Gaspar Noe („Ireversible”), Philippe Garrel şi Guillaume Nicloux.

Academia va aduce un tribut şi carierei sale internaţionale, marcată de roluri în filme ca „Dracula”, trilogia „Matrix”, „Spectre” din franciza ”James Bond” şi „Mozart in the Jungle” produs de Amazon. Bellucci a fost de două ori gazda ceremoniei de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes.

Născut pe 9 aprilie 1933, actorul Jean-Paul Belmondo, clasic al Noului Val Francez care a colaborat cu regizori precum Jean-Luc Godard şi Phillippe de Broca, va fi şi el omagiat la gală. În 2011, actorul a primit trofeul Palme d’Or onorific.

Anul trecut, Marion Cotillard a primit premiul Lumière pentru întreaga carieră. Academia Lumière reprezintă presa străină din Franţa şi premiază cele mai bune filme franţuzeşti ale anului.

Foto: Monica Bellucci şi Jean-Paul Belmondo – facebook

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.