Mostly Other People Do the Killing , în Club Control
https://www.ziarulmetropolis.ro/mostly-other-people-do-the-killing-in-club-control/

Miercuri, 9 aprilie, în Club Control (Str. Constantin Mille, nr. 4), va cânta una dintre cele mai bune trupe de jazz din ultimii ani, Mostly Other People Do the Killing , originară din New York.

Un articol de Liliana Matei|4 aprilie 2014

 

Concertele lor iau adeseori forma unor suite în care grupul face tranzitia intre piesele originale si standarde de jazz, folosindu-se de elemente teatrale dar si de inspiratie rock, pop sau muzica clasica.

Mostly Other People Do the Killing este un cvartet de jazz din New York care-i include pe trompetistul Peter Evans, saxofonistul Jon Irabagon, basistul Moppa Elliott și bateristul Kevin Shea. Grupul s-a format în anul 2003 și a înregistrat 5 albume la casa Hot Cup, cele mai cunoscute fiind „Shamokin!!!” și „This Is Our Moosic”, iar ultimele din 2013, „Red Hot” și „Slippery Rock”.

Trompetistul Peter Evans cântă in ultimii ani cu 2 triouri excelente, cu Mary Halvorson și Weasel Walter, și al doilea cu Tim Dahl și Mike Pride, are propriile sale formații, un cvartet și un cvintet , dar bineînțeles îl găsim în nenumărate colaborări. Pe una dintre ele am putut s-o admirăm la ultima ediție a festivalului A l”Arme la Berlin, alături de Johannes Bauer, Louis Rastig și mai vechiul nostru prieten, bateristul Paal Nilssen Love. Evans este considerat unul dintre cei mai novatori muzicieni actuali, fiind prezent în mai toate topurile « Musician of the Year » întocmite de publicațiile de specialitate din ultimii ani.

Cu o mare putere de expresie şi capacitate de improvizaţie şi cu un imens bagaj de cunoştinţe căpătată de la profesorii săi, printre care ii enumerăm doar pe Dave Liebman, Roscoe Mitchell sau Greg Osby, saxofonistul Jon Irabagon a câștigat în 2008 Thelonious Monk Competition, o competiţie care pune mare accent atât pe tradiţie cât şi pe inovaţie. Recent el și-a lansat propria casă de discuri, Irabagast Records. Irabagon continuă să cânte cu legendarul baterist Barry Altschul în duo sau trio cu basistul Mark Hellias, iar recent a devenit parte din cvintetul trompetistului și compozitorului Dave Douglas. Anul trecut ne-a surprins cu un disc extraordinar înregistrat la casa Not Two, Absolut Zero, alături de secția ritmică a trioului portughez Red Trio, Hernani Faustino și Gabriel Ferrandini, poate unul dintre cele mai bune albume din 2013.

Leaderul formației, basistul și compozitorul Moppa Elliott își petrece cea mai mare parte din timp predând studenților săi la St. Mary’s High School. Pe lângă acest lucru, produce albume pentru propria casă de discuri Hot Cup, conduce MOPDTK și cântă alături de alte grupuri din New York ca Wildlife Control, Alice sau Jon Lundbom and Big V Chord. A apărut de câteva ori în topurile criticii DownBeat la categoria „Rising Star Composer”.

Bateristul Kevin Shea revine la atelierele JADD după 4 ani de la spectaculoasa sa apariție alături de Matt Mottel în duo-ul TALIBAM!, formație cu care a înregistrat recent albumul Polyp împreună cu Weasel Walter. Un baterist cu o tehnică unică și un stil greu de caracterizat, Shea a fost numit recent „Best Drummer” în topul celor de la The Village Voice.

INFO

Intrarea costă 30 de lei.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.