Mozaic Jazz Festival dezvăluie line-up-ul incandescent din a doua seară de festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/mozaic-jazz-festival-dezvaluie-line-up-ul-incandescent-din-a-doua-seara-de-festival/

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz îi aşteaptă pe iubitorii muzicii între 13 şi 15 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Dacă săptămâna trecută am rupt misterul anunţându-i pe Ambrose Akinmusire Quartet şi Miroslav Vitouš & Emil Viklicky , astăzi continuăm cu două grupuri care redefinesc termenul de inovaţie muzicală. Ludici, cameleonici sau virtuozi, invitaţii de sâmbătă vor fi greu de uitat.

Un articol de Liliana Matei|15 septembrie 2015

Sâmbătă, 14 noiembrie, ora 19.00 – Jaga Jazzist (Norvegia)

Încă de la debutul din 1996, Jaga Jazzist a fost imposibil de încadrat într-o categorie: jazz, post rock, electronica, rap, muzică clasică?

Pur și simplu toate la un loc şi de fapt, niciuna dintre ele. Grupul norvegian se mişcă însă într-o direcţie clară: drept înainte! Pionieri ai electro-jazz-ului şi nu-jazz-ului în Scandinavia, Jaga Jazzist a atras mereu în jurul său muzicieni, producători sau ingineri de sunet aflaţi în miezul fierbinte al scenei muzicale norvegiene.

Dacă albumele lor stârnesc elogii – BBC numind Livingroom Hush albumul jazz al anului în 2002 – concertele sunt piesa de rezistenţă a norvegienilor care reinventează energia sub formă de muzică.

Noul lor disc, Starfire, este propulsat de un motor electronic care produce cel mai nepământean sound al lor de până acum, piesele lungi şi hipnotice dezvăluind un Jaga Jazzist uimitor, de neratat live!

Sâmbătă, 14 noiembrie, ora 21.15 – Tigran Hamasyan Trio (Armenia)

Super forța jazz-ului contemporan, Tigran demolează tot și recompune la loc, fără reguli și fără compromisuri. Pianistul și compozitorul armean există și cântă într-un univers propriu, peste care domnește ca un zeu capricios, în timp ce mari figuri din panteonul jazzului îl aplaudă – Herbie Hancock, Chick Corea și Brad Mehldau sunt admiratori declarați ai muzicii sale, dar mai ales ai prestației live.

Născut în Armenia în 1987, Tigran Hamasyan creşte cu dorinţa secretă de a deveni chitarist de trash metal. Nu şi-a îndeplinit-o încă, dar metale grele încă mai ascultă, trupa suedeză Meshuggah fiind una dintre favoritele sale.

Se mută în Los Angeles după ce, la şaisprezece ani câştiga competiţia de pian a Festivalului de Jazz de la Montreux şi colaborează cu artişti de calibru precum Serj Tankian (System of a Down), Dhafer Youssef, Lars Danielsson sau Ari Hoenig.
Tigran îşi va prezenta la Mozaic Jazz Festival noul său disc, Mockroot, probabil cel mai profund şi îndrăzneţ de până acum al artistului armean. Albumul este un manifest al nostalgiei pentru umanitatea pierdută în drumul spre tehnologie, cursă la capătul căreia nu triumfă spiritul uman, ci numai natura.

Un material vibrant în care Tigran şi colegii săi surprind prin energia cu care îmbină elemente de jazz şi dubstep cu rock sau muzică electronică.
De altfel, Tigran nu își descrie trio-ul (din care fac parte basistul Sam Minaie şi bateristul Arthur Hnatek) ca pe unul de jazz, ci mai degrabă ca pe un trio electro-acustic de rock armean.

Acest lucru se simte cel mai bine pe scenă, acolo unde Tigran spulberă toate convenţiile şi prejudecăţile legate de jazz. Nimic nu vă poate pregăti pentru cel mai electrizant pianist al momentului!

INFO

Biletele și abonamentele pentru Mozaic Jazz Festival se găsesc în rețeaua Eventim: Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas și Cărturești, și on-line pe www.eventim.ro.
Prețul unui bilet este de 70 lei pentru fiecare zi de festival, iar abonamentul valabil pentru cele trei zile costă 170 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.