Mozaic Jazz Festival dezvăluie line-up-ul incandescent din a doua seară de festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/mozaic-jazz-festival-dezvaluie-line-up-ul-incandescent-din-a-doua-seara-de-festival/

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz îi aşteaptă pe iubitorii muzicii între 13 şi 15 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Dacă săptămâna trecută am rupt misterul anunţându-i pe Ambrose Akinmusire Quartet şi Miroslav Vitouš & Emil Viklicky , astăzi continuăm cu două grupuri care redefinesc termenul de inovaţie muzicală. Ludici, cameleonici sau virtuozi, invitaţii de sâmbătă vor fi greu de uitat.

Un articol de Liliana Matei|15 septembrie 2015

Sâmbătă, 14 noiembrie, ora 19.00 – Jaga Jazzist (Norvegia)

Încă de la debutul din 1996, Jaga Jazzist a fost imposibil de încadrat într-o categorie: jazz, post rock, electronica, rap, muzică clasică?

Pur și simplu toate la un loc şi de fapt, niciuna dintre ele. Grupul norvegian se mişcă însă într-o direcţie clară: drept înainte! Pionieri ai electro-jazz-ului şi nu-jazz-ului în Scandinavia, Jaga Jazzist a atras mereu în jurul său muzicieni, producători sau ingineri de sunet aflaţi în miezul fierbinte al scenei muzicale norvegiene.

Dacă albumele lor stârnesc elogii – BBC numind Livingroom Hush albumul jazz al anului în 2002 – concertele sunt piesa de rezistenţă a norvegienilor care reinventează energia sub formă de muzică.

Noul lor disc, Starfire, este propulsat de un motor electronic care produce cel mai nepământean sound al lor de până acum, piesele lungi şi hipnotice dezvăluind un Jaga Jazzist uimitor, de neratat live!

Sâmbătă, 14 noiembrie, ora 21.15 – Tigran Hamasyan Trio (Armenia)

Super forța jazz-ului contemporan, Tigran demolează tot și recompune la loc, fără reguli și fără compromisuri. Pianistul și compozitorul armean există și cântă într-un univers propriu, peste care domnește ca un zeu capricios, în timp ce mari figuri din panteonul jazzului îl aplaudă – Herbie Hancock, Chick Corea și Brad Mehldau sunt admiratori declarați ai muzicii sale, dar mai ales ai prestației live.

Născut în Armenia în 1987, Tigran Hamasyan creşte cu dorinţa secretă de a deveni chitarist de trash metal. Nu şi-a îndeplinit-o încă, dar metale grele încă mai ascultă, trupa suedeză Meshuggah fiind una dintre favoritele sale.

Se mută în Los Angeles după ce, la şaisprezece ani câştiga competiţia de pian a Festivalului de Jazz de la Montreux şi colaborează cu artişti de calibru precum Serj Tankian (System of a Down), Dhafer Youssef, Lars Danielsson sau Ari Hoenig.
Tigran îşi va prezenta la Mozaic Jazz Festival noul său disc, Mockroot, probabil cel mai profund şi îndrăzneţ de până acum al artistului armean. Albumul este un manifest al nostalgiei pentru umanitatea pierdută în drumul spre tehnologie, cursă la capătul căreia nu triumfă spiritul uman, ci numai natura.

Un material vibrant în care Tigran şi colegii săi surprind prin energia cu care îmbină elemente de jazz şi dubstep cu rock sau muzică electronică.
De altfel, Tigran nu își descrie trio-ul (din care fac parte basistul Sam Minaie şi bateristul Arthur Hnatek) ca pe unul de jazz, ci mai degrabă ca pe un trio electro-acustic de rock armean.

Acest lucru se simte cel mai bine pe scenă, acolo unde Tigran spulberă toate convenţiile şi prejudecăţile legate de jazz. Nimic nu vă poate pregăti pentru cel mai electrizant pianist al momentului!

INFO

Biletele și abonamentele pentru Mozaic Jazz Festival se găsesc în rețeaua Eventim: Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas și Cărturești, și on-line pe www.eventim.ro.
Prețul unui bilet este de 70 lei pentru fiecare zi de festival, iar abonamentul valabil pentru cele trei zile costă 170 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.