Mozart Steps se joacă pe scena din Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/mozart-steps-se-joaca-pe-scena-din-bucuresti/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă, săptămâna viitoare, spectacolele „Mozart Steps” şi „O poveste japoneză” la Bucureşti. Evenimentele vor avea loc în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”.

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2013

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă, săptămâna viitoare, spectacolele „Mozart Steps” şi „O poveste japoneză” la Bucureşti. Evenimentele vor avea loc în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”.

Actorii sibieni revin pe scena de la Bucureşti, după ce săptămâna trecută au fost prezenţi în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, cu două reprezentaţii ale spectacolului „Solitaritate”.

Trupa de la Sibiu va urca, de această dată, pe scena Operei Naţionale Române pentru a prezenta marţi, 12 noiembrie, de la ora 19.00, spectacolul „Mozart Steps”, iar miercuri, 13 noiembrie, de la ora 19.00, spectacolul „O poveste japoneză”.  Producţiile Teatrului Naţional din Sibiu ilustrează diversitatea stilistică şi varietatea caracteristică evenimentului ajuns în acest an la cea de-a VI-a ediţie.

Spectacolul „Mozart Steps” a deschis stagiunea curentă a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, fiind un spectacol de autor ce poartă semnătura coregrafului şi dansatorului Gigi Căciuleanu. Producţia Teatrului Naţional din Sibiu completează imaginea unui spectacol ce lărgeşte barierele teatrului spre o suită de acte dansante.

„Atunci când sunt întrebat ce gen de dans practic, răspund că fac teatru coregrafic. Este o formă de teatru care foloseşte limbajul dansului şi care utilizează mijloace de construcţie coregrafică”, a declarat Gigi Căciuleanu referitor la procesul său de creaţie.

De la Mozart Steps, la poveştile japoneze

Spectacolul prezintă confruntarea dintre două universuri, muzica lui Mozart şi dansul lui Căciuleanu. Multiplele referinţe culturale ancorate în acest spectacol creează un spaţiu ce excelează în energii şi care se foloseşte de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant.

Citiţi şi: Mozart Steps, marca Gigi Căciuleanu, însufleţeşte scena din Sibiu

Coloana sonoră a spectacolului propune o reinterpretare a lumii mozartiene, o paralelă între muzica occidentală clasică şi cea orientală a eternului Egipt printr-un montaj după un concept de Hugues Curzon şi Ahmed al Maghreby pentru albumele „Mozart l’Egyptien” şi „Mozart in Egypt”.

Mozart Steps

Scenă din spectacolul „Mozart Steps“

Spectacolul „O poveste japoneză“ este o adaptare după piesa „Onnakoroshi Abura no Jigoku” („Asasinarea unei femei în infernul de ulei”) scrisă la 1721 şi jucată în mod special în teatrul bunraku şi kabuki. Aceasta este prima montare în Europa a unui spectacol de teatru ce are la bază o piesă a dramaturgului japonez Chikamatsu Monzaemon.

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu aduce un stil unic de joc ce face referire la spaţiul intim al camerei în care are loc ceremonia ceaiului şi presupune construirea unui întreg univers, prin corpul actorului, care îşi restrânge mişcările într-o formă neobişnuită.

Regizorul Masahiro Yasuda creează un spectacol cu scene ce surprind prin varietate, în care se pune accent pe energia corpului. Povestea acestui spectacol se construieşte în jurul unei crime şi descrie societatea din punct de vedere al oamenilor slabi şi simpli.

Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!” este organizat de Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, iar ediţia din acest an are loc între 7 şi 17 noiembrie. Anul 2013 stă sub semnul spectacolelor sincretice, producţiile prezentate în ediţia actuală a Festivalului aducând în atenția publicului atât titluri faimoase repuse în scenă într-o viziune şi formă teatrală inovativă, cât şi titluri noi, prezentate în premieră.

Ca în fiecare an, concertele marca „Viaţa e frumoasă!” le oferă melomanilor posibilitatea de a se întâlni cu unele dintre cele mai iubite personaje ale muzicii naţionale şi internaţionale. Din acest punct de vedere, ediţia cu numărul şase este un regal de operetă şi musical, printre invitaţi numărându-se soliştii Alexandra Coman, Mioara Manea-Arvunescu, Alfredo Pascu, Florin Budnaru sau Cătălin Petrescu.

Info

Biletele pentru aceste evenimente sunt disponibile în reţeaua EVENTIM şi la magazinele partenere (Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Cărtureşti, Librăriile Humanitas, birourile proprii Eventim), la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti, a Teatrului Metropolis şi a Teatrului Nottara.

Foto credit: Teatrul Naţional „Radu Stanca” , spectacolul Mozart Steps

 

 

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

29
/05
/17

Radio România organizează o conferinţă de presă la Marshall Garden Hotel, în data de 29 mai, ora 12, cu ocazia deschiderii celei de a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovației în creația radiofonică. Grand Prix Nova este singurul festival de producţii sonore care îşi propune ca temă inovaţia. Ediţia din acest an continuă o tradiţie onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.

29
/05
/17

Eşti un pic circumspect, te uiţi la prăjiturica maro modestă şi tăcută, mustăceşti, respiri adânc, înfigi linguriţa în ea şi un val tumultuos de ciocolată năvăleşte în farfurie. Aşa a început festCO 2017. Întâi părea destul de tăcut şi închis în carapacea lui şi apoi a izbucnit că o lavă de ciocolată care îţi inundă simţurile.

29
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În secolul al XVII-lea lumea celor învățați nu era prea numeroasă. Cu atât mai mult ieșea în evidență câte un personaj poliglot, diplomat, cu știința relațiilor sociale. Așa a fost cazul spătarului Nicolae Milescu (1636-1708). Cu studii la Academia întemeiată de domnitorul Vasile Lupu, apoi la Constantinopol și poate la Padova, el dobândește o cultură solidă în sfera istoriei, teologiei, filosofiei, însușindu-și în același timp limbile greacă, slavonă, turcă, arabă.

29
/05
/17

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, redată în 25 de fotografii care surprind atmosfera din ultimele zile, de la Romexpo: iubitori de carte de toate vârstele, titluri noi, focus pe Suedia, oameni de litere, lansări și alte întâmplări. Foto: Laura Dobre

28
/05
/17

FEST-FDR2017 s-a încheiat. Timp de douăsprezece zile, între 14 și 25 mai, Teatrul Național din Timișoara a fost liantul care a adus împreună artiști și spectatori, povești și întâmplări, zile și nopți de teatru, de dans, de muzică.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

27
/05
/17

Wolfgang Muthspiel, Håkon Kornstad (foto), Nguyên Lê, Vasil Hadžimanov Band și Bobo Stenson se alătură lineup-ului final Gărâna Jazz Festival 21. Sunt așteptate 12 trupe internaționale în cele patru zile de jazz, din iulie, la poalele Munților Semenic.