„Mrs. Buică“, un documentar impertinent, în premieră europeană la cea de-a 30 a ediție a Astra Film Festival Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/mrs-buica-un-documentar-impertinent-in-premiera-europeana-la-cea-de-a-30-a-editie-a-astra-film-festival-sibiu/

Documentarul „Mrs. Buică“, în regia lui Eugene Buică, are premiera în competiţia locală de la Astra Film Festival Sibiu şi poate fi vizionat in avanpremieră extraordinară în România, în datele 19 şi 21 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|18 octombrie 2023

Fugită din fața comunismului, o familie de români trăiește Visul American, dar nu poate scăpa de păcatele sufletului balcanic. Iubire, scandal, tragedie și destrămarea căsniciei unor părinți, sub ochii unui fiu care documentează totul. Filmul „Mrs. Buică“ va fi proiectat joi, 19 octombrie, de la ora 17.30, la Promenada Mall (Cine Gold 6 – str. Lector nr. 1-3 A) și sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 16.30, Astra Film Cinema (Piața Mică nr. 11). Proiecțiile vor fi urmate de o sesiune de Q&A cu Eugene Buică, regizorul documentarului.

„Eu, fiind actor și regizor, i-am văzut pe părinții mei ca pe cei mai buni actori care au existat vreodată. Am lucrat cu peste 4000 de actori în L.A și nu am văzut unii mai buni ca părinții mei care știau în mod natural ce să spună și ce să facă atunci când se aflau în fața camerei de filmat. Au fost niște spirite foarte puternice și nu aș vrea ca ei să fi dispărut fără să fie văzuți și de alții.”, a declarat Eugene.

Biletele pot fi achiziționate de aici

Povestea unei iubiri pierdute

Documentarul surprinde imagini filmate pe parcursul a 24 de ani în România și în America.

Când în anul 1998 o parte din membrii familiei Buică se reîntorc pentru scurtă vreme din America (țara adoptivă) în țara lor natală, România, Doamna Buică îl atacă jucăuș și uneori cu note de cruzime, pe soțul ei exploziv și diagnosticat cu cancer. Fiul lor, Eugene, reușește să surprindă disfuncționalitatea cuplului, în timp ce căsnicia lor se destramă.


În anul 2000, Eugene reușește să filmeze la New York interviuri profesioniste cu fiecare dintre părinții săi. Doamna Buică își arată caracterul șarmant și manipulator, prezentând o realitate paralelă în care Domnul Buică, deja slăbit de boala agresivă, se cațără în exterior pe geamurile sigilate ale apartamentului ei.

Când, la final, Eugene încearcă să-și salveze mama bolnavă, care s-a mutat între timp în România, Doamna Buică refuză, rugându-l să își amintească de ea în ipostazele surprinse de filmările lui.

MRS. BUICĂ

Doi Lei Si O Chifla prezintă un film de Eugene Buică
“Mrs. Buică” montajul Ligia Popescu și Andrei Ionita
imaginea Gene Gamache și Eugene Buica
scris, regizat și produs de Eugene Buica

Filmul va avea premiera în cinematografe în data de 8 decembrie.

Cine este Eugene Buică?

 

Eugene Buică s-a născut în București, iar la vârsta de 10 ani s-a mutat împreună cu familia sa la New York. După ce a finalizat cursurile Universității din Pennsylvania, a absolvit The Neighborhood Playhouse În N.Y., unde l-a avut ca profesor de actorie pe legendarul Sanford Meisner.

Ca actor, a avut roluri în peste 50 de piese de teatru, filme, seriale de televiziune și reclame. Apariții notabile pe scena tearelor includ The Sound of Music pe Broadway, Coriolanus la McCarter Theater din Princeton sau The Swan la Lincoln Center în Manhattan. În ceea ce privește filmele, menționăm Glass Necktie, The Group, Merchants of Venus, Float, și, cel mai recent, Jolt cu Kate Beckingsale, iar ca seriale: ER, Goode Behavior, Days of Our Lives sau Becker.

Între anii 2000 și 2019 Eugene a fost Director artistic și Fondator al Academiei de Actorie The Acting Corps, de care au beneficiat atât comunitatea americană, cât și cea internațională, pregătind un număr de peste 4700 de actori.

A scris, produs și jucat în episodul pilot al serialului de comedie The Romanian/Românul, care în prezent este în dezvoltare pentru a deveni un serial de televiziune. După 24 de ani de la prima filmare, a finalizat montajul filmului documentar Mrs. Buică, ce are ca punct central conflictele din interiorul familiei sale.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.