Mrs. Fang, de Wang Bing, câștigătorul Leopardului de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/mrs-fang-de-wang-bing-castigatorul-leopardului-de-aur/

Mrs. Fang, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing despre ultimele zile ale unei femei care suferă de Alzheimer, a câştigat Leopardul de Aur, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno 2017. Franţuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul său din filmul Madame Hyde.

Un articol de |14 august 2017

Mrs. Fang prezintă povestea lui Fang Xiuying, o femeie de la țară care suferă de 8 ani de Alzheimer. După ce a fost internată la un centru de îngrijire, familia o aduce acasă iar filmului prezintă ultimele zile dinaintea morții sale, în 2016.

Wang Bing, care a făcut parte din juriul prestigiosului festival elvețian anul trecut, este unul dintre realizatorii chinezi de documentare cei mai apreciați în străinătate.

Isabelle Huppert în Madame Hyde

În „Ta’ang”, el prezintă soarta minorității birmane ta’ang, refugiată de un război civil la frontiera chineză, în timp ce în tulburătoarea frescă „Fu yu zi” (Father and Sons, 2014) prezintă viața unui tată care își crește fiii în fabrica în care muncește.

Premiul special al juriului, în cadrul Festivalului de Film de la Locarno, a fost acordat filmului horror brazilian ‘As Boas Maneiras’ (Good Manners) al realizatorilor Marco Dutra și Juliana Rojas.

Premiul pentru cel mai bun scenariu i-a revenit filmului ‘9 Doigts’ al regizorului francez F. J. Ossang.

Franțuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din filmul ‘Madame Hyde’, al regizorului francez Serge Bozon, în timp ce danezul Elliott Crosset Hove a primit premiul pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea sa în ‘Winter Brothers’, al islandezului Hlynur Palmason.

Foto: Mrs. Fang, Leopardul de Aur – facebook

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.