Mungiu, 4.455.000 de la CNC, pentru următorul film – „RMN”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mungiu-4-455-000-de-la-cnc-pentru-urmatorul-film-rmn/

Regizorul Cristian Mungiu a obţinut cea mai mare finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei. Cineastul, câştigător al trofeului Palm d`Or va primi aproape 4,5 milioane de lei pentru a realiza pelicula „RMN”.

Un articol de Petre Ivan|10 aprilie 2014

În fiecare an, Centrul Naţional al Cinematografiei organizează un concurs prin care oferă finanţare pentru proiectele de film româneşti. Sunt oferiţi bani pentru lungmetraje, scurtmetraje, documentare sau filme de animaţie.

În 2013, instituţia a avut un fond de 30 de milioane de lei. Din acesta, aproape 4,5 milioane le-a primit Cristian Mungiu pentru a realiza proiectul „RMN”.

La categoria lungmetrajelor, locul doi l-a ocupat regizorul Cătălin Mitulescu care va avea la dispoziţie peste 2 milioane de lei pentru a îşi produce filmul. O sumă similară a primit-o şi Tudor Giurgiu, care a ocupat poziţia a treia în competiţie, notează Mediafax.

La categoria scurmetraj-ficţiune au primit bani 12 proiecte, printre care „Miercuri” de Goran Mihailov şi „Groapa” de Sebastian Mihăilescu.

Valoarea maximă a creditului direct pe care îl putea obţine un producător pentru proiectele declarate câştigătoare la concursul de selecţie sesiunea I 2013 a fost de 15% (4.455.000 de lei) din creditul direct alocat pentru producţie.

Mungiu

La concursul organizat anul trecut de CNC, regizorii Nae Caranfil şi Nicolae Mărgineanu au obţinut cea mai mare finanţare, câte 990.000 de lei, pentru titlurile „6,9 pe scara Richter”, respectiv „Poarta Albă”.

Foto cu Cristian Mungiu şi Nae Caranfil – Cinemagia

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.