Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi prezintă expoziția „Peştera Şura Mare. Povestea unei explorări continue”
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-al-hartilor-si-cartii-vechi-prezinta-expozitia-pestera-sura-mare-povestea-unei-explorari-continue/

Din 21 octombrie, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi în colaborare cu Institutul Român de Speologie „Emil Racoviţă” (ISER), Asociaţia Speologică „Focul Viu” şi Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice (GESS) prezintă expoziţia „Peştera Şura Mare. Povestea unei explorări continue”.

Un articol de Liliana Matei|26 octombrie 2020

Expoziţia este organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Institutului Român de Speologie „Emil Racoviță” şi prezintă în premieră publicului o serie de hărți speologice ale Șurei Mari, documente cartografice care atestă diverse etape din procesul de realizare a hărților, fragmente de roci, fotografii şi filme, obiecte specifice explorării speologice (busolă geologică, clinometru, etc).

Expoziţia este deschisă în perioada 21 octombrie – 22 noiembrie 2020, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Preț bilet: 5 lei (tarif întreg)

Ce este o peșteră? Cum arată o peșteră? Acestea sunt doar două dintre întrebările la care îşi propune să răspundă această expoziţie, cu ajutorul celor 3 curatori: Ştefan Ungureanu – speolog, Asociaţia Focul Viu, Mihai Hristescu – speolog, Asociaţia Focul Viu şi Alexandra Hillebrand-Voiculescu – cercetător, ISER & GESS.

Speologia este știința cercetării complexe a peșterilor. Explorarea oricărei peşteri începe cu cartografierea, deci cu realizarea hărţii acesteia. Metodele de cartografiere sunt în continuă schimbare, pe măsura progresului tehnic, dar procesul de cartografiere rămâne mereu laborios, adeseori periculos, necesită răbdare, rigurozitate, bună condiţie fizică şi nu în ultimul rând curaj.

Expoziția își propune ilustrarea acestui proces, pornind de la un caz unic, peștera Șura Mare. Situată în satul Ohaba Ponor din comuna Pui, judeţul Hunedoara, peștera Șura Mare este cunoscută din timpuri străvechi, în interiorul ei fiind descoperite artefacte datând din perioada neolitică. Explorarea ei științifică a început însă târziu, la începutul secolului al XX-lea şi este încă în plină desfăşurare; noi și noi galerii se descoperă în continuare de către speologi profesionişti.

Cu participarea:

Autorilor fotografiilor expuse: Cristian Lascu, Andrei Poșmosan, Elena Buduran

BCA / BCRA (British Caving Association / British Caving Research Association)

Centrului Naţional al Cinematografiei

Clubului Speologilor Proteus Hunedoara

Federaţiei Române de Speologie

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă.

22
/05
/18

Între 20 și 29 aprilie, la hub-ul cultural POINT a avut loc NOVA, festival de noi tehnologii în artele performative. La invitația POINT, peste 30 de creatori și artiști români și internaționali au ținut workshopuri, conferințe, performance-uri.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

17
/05
/18

Joi, 17 iunie, în ziua Înălțării Domnului, România va sărbători și Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunități (sate, comune, orașe, consilii județene, școli, licee, muzee, biblioteci, universități, asociații culturale și sociale, teatre, mănăstiri) din România și din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani și a foștilor deținuți politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea și menținerea României pentru noi, cei de astăzi, și pentru generațiile următoare.

16
/05
/18

În seara de 19 mai, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii a evenimentului "Noaptea Muzeelor", publicul din întreaga ţară va avea posibilitatea de a vizita aproximativ 180 de muzee şi de a beneficia de pe urma unor activităţi culturale şi curatoriale propuse de peste 40 de prieteni ai muzeelor.

15
/05
/18

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediție cu o expoziție intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spațiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

12
/05
/18

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziției „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

11
/05
/18

"După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală din epoca Ceaușescu, am decis să relatez fotografic viața de zi cu zi a oamenilor.", spunea, în urmă cu 5 ani, într-un reportaj BBC Andrei Pandele, fotograful (şi arhitectul) care a surprins, începând din 1970, România în vremea opresiunii comuniste.

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.

07
/05
/18

Comunitatea “Domnițe cu altițe” vă invită duminică, 13 mai 2018, la cea de-a doua ediție a Paradei Portului Popular românesc în București. Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.