Muzică electronică și folclor românesc în cea mai nouă producție de dans contemporan a Teatrului de Balet Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-electronica-si-folclor-romanesc-in-cea-mai-noua-productie-de-dans-contemporan-a-teatrului-de-balet-sibiu/

„One way ticket / Un bilet dus”, cel mai nou spectacol de dans contemporan produs de Teatrul de Balet Sibiu, prezentat în premiera la Sibiu, sâmbătă, 22 aprilie 2023, are la bază compoziţii muzicale semnate de Adrian Enescu, unul dintre primii artişti români care au introdus muzica electronică în România în anii ’70.

Un articol de Liliana Matei|10 aprilie 2023

Compoziția spectacolului, include, pe lângă muzica electronică semnată de Adrian Enescu și folclor românesc, doine din caval, doine maramureșene precum și melodii de Maria Tănase. Spectacolul „One way ticket / Un bilet dus” creat de coregrafa Sandra Mavhima este inspirat de condiția est europenilor, care sunt nevoiți să-și părăsească țările natale, în căutarea unei vieți mai bune în Occident. Biletele pot fi cumpărate de la sediul administrativ al instituției, sau online, de pe site-ul partenerului de ticketing Kompostor.ro.

 

Adrian Enescu a fost un muzician și compozitor român, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, cunoscut în special pentru activitatea sa prolifică în domeniul muzicii de film. „Profetul, aurul si ardelenii”, „Faleze pe nisip”, „Noi, cei din linia intai”, „Ciuleandra”, „Mircea”, „Pas in doi” şi „Hotel de lux” sunt doar câteva dintre cele nu mai puțin de 65 de filme pentru care a compus muzica. A studiat pianul la Liceul de Muzică nr. 2 din Bucuresti, iar ulterior a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din București. În anii 1985 și 1986 a studiat la Facultatea de Muzică Electronică a Universității Stanford – California. A fost printre primii artiști care au introdus muzica electronică în România, începând cu anii ’70, iar de-a lungul carierei compozițiile sale au acoperit o paletă stilistică foarte largă, de la muzica electro acustică la muzică simfonică și la jazz. Printre artiștii români pentru care a semnat muzica și orchestrația se numără Loredana Groza (albumele: „Bună seara iubite”, „Un buchet de trandafiri”, „Diva inamorata”), Silvia Dumitrescu (albumul „Cred în tine”), Dida Drăgan („Stau pe o margine de lună”), Angela Similea („Ninsorile de flori”, „Azi”). A scris muzică de balet pentru Liliana Cosi Company Italia, Art Center Canberra Australia, Art Dance Company Canberra Australia, dar și muzică de teatru pentru spectacole produse în Belgia, Olanda și Japonia: Regele Lear (1994), Unchiul Vania (1995), Macbeth (1997) etc. Adrian Enescu a încetat din viață la vârsta de 68 de ani, în anul 2016, dar a rămas până astăzi unul dintre cei mai valoroși compozitori de muzică de teatru și film din România. 

„Spectacolul «One way ticket / Un bilet dus» aduce două direcții muzicale aflate în opoziție estetică. Muzica de influență folclorică, doinele din caval sau din Maramureș, Maria Tănase, în contrast cu muzica electronică, creată de cunoscutul compozitor român Adrian Enescu. Alegerile muzicale nu au venit neapărat organic. Au apărut și dintr-o dorință neîmplinită, aceea de a crea pe muzica lui Adrian Enescu, pentru că în urmă cu câțiva ani începusem să lucrăm la un proiect de teatru și dans care din păcate, nu s-a materializat. Între timp el a plecat dintre noi, iar eu am rămas cu niște piese în minte și cu ideea că, la un moment dat voi reveni la muzica lui. Interesant este că piesele sale rezonează foarte bine cu subiectul spectacolului. Redau sentimentul unui miraj al Occidentului, care se aude de la distanță, dar nu se vede. Așa că, spectatorii vor auzi piese destul de cunoscute, «Autostrada» «Plopi impari» «Pas în doi» «Sfârșitul nopții» și mai puțin cunoscute, dar ceva mai profunde, precum «Cele 12 lumi ale Visului».” Sandra Mavhima, coregraf 

 

ONE WAY TICKET / UN BILET DUS

Premieră de dans contemporan 

COREGRAFIA: Sandra Mavhima 

SCENOGRAFIA: Radu Aldea

ASISTENT COREGRAFIE: Adela Floricioiu

MUZICA: Adrian Enescu 

LIGHT DESIGNER: Radu Drusan 

DISTRIBUȚIE: 

Bella Gilligan, Tereza Dragomir, Ayaka Nagai, Maria Trabalon, Ludovica Tontodonati, Beatriz Reis, Monica Viqueira

Mattia Longhitano, Guido Sarnataro, Henrique Ferreira, Kenichi Murata, Lazaro Ortega, Miguel Teixeira, Nathaniel Lillington

DURATA APROXIMATIVĂ: 1h

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.