„Muzica la Altitudine”, cu violoncelistul Răzvan Suma şi violonistul Ştefan Horvath
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-la-altitudine-cu-violoncelistul-razvan-suma-si-violonistul-stefan-horvath/

Aflat la a treia ediţie, master-class-ul cu participare internaţională „Muzica la Altitudine” va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internaţională, violonistul Ştefan Horvath (Elveţia) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

Un articol de Liliana Matei|17 iulie 2015

Primele două ediții „Muzica la Altitudine” 2013-2014 s-au bucurat de un real succes, atât la nivel local, cât și naţional, la concertele finale participând sute de spectatori.

Tot în perioada cursurilor “Muzica la Altitudine” sunt programate două recitaluri în cadrul Festivalului de poezie şi muzică de cameră de la Bistriţa, susţinute de violonistul Ştefan Horvath (16 iulie) şi violoncelistul Răzvan Suma (18 iulie). Cursul Muzica la Altitudine din 2015 se va încheia cu două concerte susţinute 25 si 26 iulie la Casa de cultură din Poiana Ştampei și Sinagoga Bistriţa Aceste concerte finale vor avea loc în cadrul festivalului Flori de pe Dorna din Poiana Ștampei şi la Sinagoga Bistriţa în cadrul Festivalului de Poezie şi Muzică de cameră.

Tinerii muzicieni cu vârste cuprinse între 14 și 26 de ani au fost selectați în urma unui apel public în perioada aprilie-iunie 2015. Muzicieni din Elveția, Italia și Ucraina au confirmat participarea la cursurile de măiestrie, a treia ediție continuând deschiderea la nivel internațional începută în 2014. Lucrul în astfel de grupuri internaționale generează un schimb de tradiții culturale, practici de lucru, experiențe personale care contribuie la o bună cunoaștere reciprocă, în dimensiunea interculturală a proiectului.

Zona aleasă pentru desfăşurarea evenimentului oferă cursanţilor o atmosferă potrivită pentru studiu şi relaxare. Muzicienii vor avea ocazia să lucreze alături de doi profesori corepetitori la pian, ceea ce le va oferi ocazia unui studiu complex și continuu. În scopul asigurării unei vizibilități majore la nivel național și a unei durabilități importante, sunt invitați și reprezentanți ai unor organizații culturale și spații muzicale naționale și internaționale.

La finalul acestui program educativ, profesorii vor desemna cel mai bun cursant, acesta având ocazia de a concerta ca solist împreună cu unul dintre profesori pe parcursul anului 2015.

Master-class-ul “Muzica la Altitudine” doreşte să ofere tinerilor muzicieni ocazia întâlnirii cu profesori de exceptie, care să contribuie la dezvoltarea artistică şi personală şi care să creeze oportunităţi profesionale în viitor.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.